Nej till uppskov för 3G-utbyggnad

Mobiloperatören Orange får inte skjuta fram tidpunkten för när utbyggnaden av nätet för den tredje generationens mobiltelefoni ska vara klart – från 2003 till årsskiftet 2006/2007. Post- och Telestyrelsens generaldirektör Nils Gunnar Billinger säger att Orange fick sitt 3G-tillstånd just baserat på löften om snabb utbyggnad.
– Man avstod från stora inkomster av auktion, för att i utbyte få en snabb och stor utbyggnad, säger Nils Gunnar Billinger. Att nu komma och säga att vi bara rent lakoniskt ändrar det hela, det vore faktiskt att sälja smöret och tappa pengarna. Vad krävs för att post- och telestyrelsen ska kunna ändra de här licensvillkoren, som du ser det nu? – Om vi ser mot slutet av nästa år att man inte får byggnadstillstånd, då bromsas ju utvecklingen av det offentliga Sverige. Då är det ju orimligt att vi kräver att man ska uppfylla det hela, men där är vi inte än. Hur ska ni få fart på den här bygglovsprocessen? – Det vi kan göra är att ha en fortsatt dialog med främst Kommunförbundet, vi kan medverka till att informera om vad det handlar om. Vi kan ju berätta om att det här är någonting som är till nytta för invånarna i kommunen. Hur viktigt är det att det här nätet byggs ut till 2003, för gemene man? – Vi klarar oss väldigt bra utan bilar och kylskåp och telefon också. Det här har att göra med Sveriges ekonomi, och med Sveriges ställning som IT- och telenation. Det har att göra med jobben, det har att göra med vår allmäna välfärd. Det är en väldigt viktig del av Sveriges ekonomi.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".