Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppgörelse klar om krigsförbrytardomstol

EU gav på måndagen klartecken till de medlemsländer som vill att ingå avtal med USA som innebär att amerikanska soldater inte ska kunna ställas inför rätta i den Internationella brottsmålsdomstolen i Haag, ICC. Sveriges utrikesminister Anna Lindh är nöjd med uppgörelsen.
– Jag tycker att den var bättre än jag hade väntat mig. Jag hade i och för sig som utgångspunkt att man över huvud taget inte skulle fatta några beslut om att tillåta undantag alls, men eftersom risken var att flera länder då hade gjort egna avtal så tycker jag att det här blir ändå tydliga regler om att bevara rättssäkerheten och bevara ICC, säger Anna Lindh. EU-fronten hade kunnat spricka Ja, mycket talar för att om inte EU hade kunnat enas på måndagen, så hade unionsfronten spruckit. Såväl Storbritannien som Italien har antytt att de vill gå USA till mötes. Bakgrunden är att den amerikanska regeringen är rädd för att amerikaner, som skickats till stridszoner ska kunna ställas inför rätta utan grund, att de ska bli brickor i processer med politiska förtecken. Därför trycker USA på andra länder att lova att de inte ska lämna ut amerikaner till den nya krigsförbrytardomstolen i Haag, och nu går EU den amerikanska regeringen till mötes, men EU ställer också upp en rad villkor. Ger då inte EU efter för stormakten USA? – Nej, USA hade ju definitivt inte velat att EU skulle komma till ett sådant här gemensamt ställningstagande. USA ville ju förhandla med var och en, enskilt, utan att EU över huvud taget som grupp lade sig i den här diskussionen och tog den här typen av minimivillkor, och därför var det här väldigt viktigt för EU att markera att man trots amerikanskt motstånd kunde komma överens, svarar Anna Lindh.
Willy Silberstein, Bryssel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".