Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Statliga sjukhus kortade köerna i Norge

I Norge har väntelistorna till behandlingar kortats betydligt efter att staten tog över alla sjukhus. Den stora omstridda reformen som trädde i kraft vid årsskiftet hade som ett mål att få ner väntetiderna.
Reformen var den förra regeringens flaggskepp. Socialdemokraterna fick igenom den med stöd av partierna längst till höger. Tidigare drevs sjukhusen av norska motsvarigheten till landstingen, men vid årskiftet tog staten över hela ansvaret och nu driver fem statliga hälsoföretag sjukhusen som dotterbolag. Tydligare ansvar Meningen är att ansvarsfrågan ska bli tydligare, besluten fattas nu i stortinget istället för i landstingen. Enligt hälsodepartementet har köerna till behandlingar minskat kraftigt, som ett resultat av reformen. Antalet patiener på väntelistorna har minskat med sju procent under ett år. Färre patienter i korridorer Om man enbart tittar på gruppen som väntat längst på behandling i över ett år så har den krympt med hela 40 procent under samma period. Staten har gett tydliga riktlinjer om att minska väntetiderna och ytterligare ett mål, det att motverka överfulla sjukhus, har gett effekter. Färre patienter tvingas idag ligga i korridorerna, enligt departementet. Finskt intresse Reformen har också väckt intresse i Finland där politiker studerar den norska modellen som en lösning på den egna vårdkrisen. Men det nya sättet att driva sjukhusen är mycket omstritt i Norge eftersom sjukhusanställda och fackföreningar tror att den statliga bolagsformen är första steget till en privatisering. Dessutom höjs kritiska röster från sjukhuschefer som anser att de inte får tillräckligt mycket resurser i takt med kraven på effektivisering. Det är nu den borgerliga regeringen som har projektet i sin hand och hälsoministern är nöjd. Han anser att resultaten visar att reformen fungerar, även om regeringen tycker att det finns mycket kvar att göra för att förbättra den norska vården. En mer omfattande utvärdering väntas när den nya modellen har prövats några år.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".