Mycket nära uppgörelse om regeringsmakten

Förhandlingarna om regeringsmakten i Sverige har fortsatt under natten till tisdagen. Vid halvtre-tiden kom statsminister Göran Persson ut från samtalen med sina medarbetare och sa att än så länge finns inget färdigt resultat. Och regeringsförklaringen som ska presenteras senare på tisdagen är klar.
– Den är skriven och kommer att bygga på våra huvudsakliga budskap i valrörelsen och det jag ansåg vara valutslagets innebörd och där känner jag mig mycket trygg. Det är en regeringsförklaring som inte är förankrad med andra partier, säger Göran Persson. Varför inte det? – För att en regeringsförklaring förhandlar man bara om i en koalition, säger han. Regeringsförklaring under tisdagen Några upplysta fönster på Göran Perssons tjänsterum högst uppe i Rosenbad i en annars mörk och regnig natt var det enda som utåt märktes när Sveriges statsminister i natt kämpade för att hålla ihop stödet för sin regering – det räcker ju inte bara med en regeringsförklaring som Persson läser upp i eftermiddag – politiken måste ju också kunna gå igenom riksdagen. Optimistisk förhandlare På plats i Rosenbad långt fram på småtimmarna var Göran Perssons närmaste medarbetare - däribland riksdagsgruppens ordförande Britt Bohlin som fortfarande är optimisitisk om en uppgörelse med miljöpartiet och vänsterpartiet. – Jag är en född optimist, säger Britt Bohlin. Gudrun Schyman på plats Strax före midnatt kom vänsterpartiledaren Gudrun Schyman ut tillsammans med en av partiets budgetförhandlare Ingrid Burman från Göran Persson. Men Schyman ville inte ge några besked när hon promenerade mellan regeringshögkvarteret och riksdagen. – Som ni kan se är vi på väg från ett hus till ett annat och vi har fört samtal men mer kan vi inte säga om det just nu, säger Gudrun Schyman. Inga miljöpartister i sikte Några miljöpartister fanns inte närvarande åtminstone inte utåt sett och det är därför oklart hur förhandlingarna mellan regeringen och miljöpartiet gått men enligt källor till nyhetsbyrån TT har miljöpartiet släppt kravet på ministerposter vilket kan tyda på att en uppgörelse är mycket nära. – Det ser ganska bra ut men vi är långt ifrån klara, säger statsminister Göran Persson.
Edvard Unsgaard
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".