Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dokument försvann hos polisen

Skånepolisen har slarvat bort 1 600 utredningsdokument – dokument som är på villovägar i det nya datasystem som den svenska polisen införde tidigare i år. Även andra polisdistrikt i landet kan ha varit med om samma sak.
Vittnesuppgifter, anteckningar och promemorior har därmed inte kopplats till rätt utredning. – Människor begår alltid fel och i ett digitalt system bör man minimera det genom att datasystemet i sig ger signaler om att någonting inte är rätt, säger Kjell Arne Eliasson som är biträdande länspolismästare i Skåne. Missade åtal? Dokumenten är alltså inte borta utan nu gäller det att hitta de någonstans i datasystemet och koppla de till rätt utredning. Frågan är då om beslut som åklagare tagit om vissa utredningar påverkats av att dokument saknats. Varningsklocka borde ha ringt Biträdande länspolismästare Kjell Arne Eliasson menar däremot att man borde ha reagerat om viktiga dokument saknats då utredningarna lämnats över till åklagare. – Rimligen så borde det inte vara några större rättsförluster som har skett, men det tror jag inte. Men jag vet inte för vi har inte sett varje dokument av de här 1 600. Inget brott Åklagare har granskat Skånepolisens misstag och kommit fram till att slarvet inte faller under allmänt åtal. Det nya datasystemet använda av polisen i hela landet och Kjell Arne Eliasson tror att liknande misstag kan ha gjorts på fler ställen: – Ja Har det hänt vet du det? – Vi har tittat på Skåne, men ett datasystem som det här är likadant för hela Sverige. Och den sannoliktheten är mycket stor och jag har förstått att det hänt i andra distrikt också.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".