Ericsson-varsel drar med sig fler

Krisen för telekomföretaget Ericsson påverkar också underleverantörerna Flextronics och VM-data som varslar över 840 anställda. På Flextronics försvinner 440 tjänster i Visby och Linköping. På VM-data försvinner 400 tjänster runt om i landet.
Christer Stjernfelt är vd på företaget VM-data: – Med så kraftiga neddragningar som exempelvis Ericsson gör, så är det klart att det går också går ut över externa inköpare. Man behöver helt enkelt mindre resurser, man utvecklar mindre, man är mindre offensiv i sina satsningar. Uppsägningarna kommer fördelas över de runt 50 orter som WM data finns på i Sverige. Sammanlagt har nu nästan ett par tusen tjänster försvunnit på VM-data på ett år, 900 varslades förra hösten i Norden, 500 personer fick gå med ett dotterbolag när det såldes och så under tisdagen kom alltså nya varsel igen. Visby och Linköping drabbas Situationen är likartad för Flextronics, en av Ericssons största underlevarantörer. Under tisdagen kom besked om att ytterligare 440 anställda på Flextronics får lämna sina jobb i Visby och Linköping. Totalt har Flextronics nu varslat över 4 000 personer på ett och ett halvt år. Fler varsel i år än i fjol Varslen i år har till och med varit fler än under samma tid förra året - det år som betecknades som det värsta sen krisåren i början av 90-talet. Störst varsel inom industrin Från januari till och med augusti i år har nu totalt 39 000 anställda varslats om uppsägning - och även om varslen inom industrin minskat och ökat inom den privata tjänstesektorn så är det fortfarande i industrin som de stora varslen har lagts. Ingen ljusning just nu De förhoppningar om en förbättrad industrikonjunktur som föddes när varslen började minska i slutet av förra året har ännu inte infriats. Tord Strannefors är prognoschef på Arbetsmarknadsstyrelsen: – Man kan tolka det här som telekombranschen ännu inte ser någon förbättring vara i analkande. Så vi kan vänta oss fortsatta stora varsel? – Exakt vad som händer är det givetvis omöjligt att säga, men man kan säga att det finns ingenting som talar för att det finns en förbättring inom en snar framtid, säger Tord Strannefors.
Pia Lille, Maria Gustafsson, Tommy Borglund i samarbete med SR Gotland och SR Östergötland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".