Svikna löften av Putin om Tjetjenien

Det är nu exakt tre år sedan som de ryska trupperna ryckte in i Tjetjenien och det andra Tjetjenienkriget inledes. Ett krig som skulle bli kortvarigt sade den dåvarande premiärministern Vladimir Putin. Det som hände var att Putin blev president - kriget däremot fortsätter.
De ryska TV-kanalerna nämner överhuvudtaget inte Tjetjenienkriget i sina nyhetssädningar idag, trots att ämnet egentligen borde vara självklart. Det är exakt tre år sedan den dåvarande premiärministern Vladimir Putin satte igång vad han kallade antiterroristaktionen i Tjetjenien. Treårsdagen tycks vara något som de ryska statligt styrda TV-kanalerna idag helst vill slippa tala om. Löftet om kortvarigt krig hölls ej Putin lovade redan i oktober för tre år sedan att kriget skulle bli kortvarigt och att separatisterna snabbt skulle besegras. När Putin blev president för två och ett halvt år sedan lovade han samma sak på nytt. Sedan har den ryska ledningen och generalerna gång på gång lovat att kriget tar snart slut och att de ryska trupperna kontrollerar situationen i tjetjenien - men kriget har inte tagit slut. En rysk militär operation som varit förödande för den tjetjenska civilbefolkningen. Hundratuentals flydde redan första krigsmånaderna - många av dem har ännu inte vågat eller kunnat återvända. Ingen vet hur många civila som dött. Men det handlar trloigtviss om tusentals. Överlevt tre kalla vintrar Tiotusentals har genomlevt tre kalla vintrar i tältläger. Och det finns inget som talar för att de kommer att kunna återvända till sina hem denna fjärde vinter som är på väg, och ryssarna har vant sig vid att höra om de många blodiga gerillaaktionerna från de tjetjenska rebellernas sida. Minst 4 000 ryska soldater har mist livet. Och under de senaste månaderna har rebellerna varit extra lyckosamma i sin krigsföring - överraskande bakhåll och sedan försvinner de snabbt från platsen innan de ryska truperna hunnit samla sig. Alla experter är eniga - hade inte de ryska trupperna utfört illdåd mot civilbefolkningen - i början av kriget och ständigt genomfört så kallade utrensningsaktioner som drabbar i stort sett varje manlig tjetjen så hade kriget kanske varit lyckosamt ur rysk synpunkt. Till och med den Moskvatillsatte och Kremltrogne nye tjetjenske ledaren säger i dag till den ryska nyhetsbyrån Interfax att allt hade tagit slut mycket tidigare om inte militären gett sig på civilbefolkningen - nu har många vanliga civila tagit till vapen och blivit rebeller i stället, säger Akhmad Kadyrov.
Vladisalv Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".