Ingen masstillverkning av mobiltelefoner i Sverige

Det existerar inte längre någon serietillverkning av mobiltelefoner i Sverige efter alla varsel och neddragningar som skett inom telekomsektorn. All produktion sker numera utomlands, främst i Asien.
– Om man konkret tittar på mobiltelefoner så finns de i stort sett inget kvar i Sverige. Det mesta har redan flyttat ut, säger Peter Ekström, Sverigechef för elektronikföretaget Flextronics, som är underleverantör till Ericsson. Tiotusentals får gå Att telekombranschen lider har väl ingen missat. Uteblivna beställningar av mobilsystem och minskad försäljning av Ericssons mobiltelefoner har lett till tiotusentals uppsägningar inom Ericsson, och på 18 månader har telekomföretagets underleverantör Flextronics meddelat att 3 000 anställda ska bort. I dag arbetar bara omkring 300 av Flextronics anställda med beställningar från telekomföretagen. Ingen sysslar med serietillverkning av mobiltelefoner. Det enda som återstår är en liten, liten verksamhet i Linköping som gör prototyper och förbereder den masstillverkning som sen tar vid i Asien, enligt Peter Ekström. – Vår tillverkning som vi gör för våra kunder ligger huvudsakligen i asiatiska länder. Det finns ett antal länder i Europa där vi tillverka också, men den stora andelen sker i Asien. Företaget har breddats Samtidigt som Flextronic har flyttat ut tillverkningsjobben till låglöneländer, så har ledningen breddat företaget. I december förra året tog Flextronics till exempel över servicen på hela Telias fasta telenät. I ett slag ökade antalet anställda med 4 500, till en bit över 7 000. När du ringer och felanmäler din hemtelefon, så är det numera Flextronics personal som kommer och fixar ledningarna. Bolaget har också en designavdelning som formger telefoner och Flextronics har faktiskt fler anställda i dag än vad man hade när Sverigechefen Peter Ekström började nedskärningarna inom elektroniktillverkningen för 18 månader sen. – Den här breddningen har varit en strategi ganska länge, det är mera en fråga om att marknadsmöjligheterna har öppnat sig i till exempel Sverige. Det är en inriktning som har legat hela tiden, säger Peter Ekström.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".