Husägare vinner på slopad förmögenhetsskatt

Förmögenhetsskatten slopas i år. Det meddelade regeringen på onsdagen. För den pensionerade rörmokaren Tommy Nilsson i Täby, som har ett hus, som har upptaxerats så mycket att han måste betala förmögenhetsskatt, är det ett glädjande besked.

– Det är en välsignelse för oss. Min pension räcker inte så långt och min fru har också pension, så vi får ta av besparingarna hela tiden, säger Tommy Nilsson.

Tommy Nilsson röjer undan lite torrt fjolårsris i rabatten så att vårblommorna ska få plats lite.

I det här huset har han bott sedan 1976 och uppfostrat fem barn. Han har gjort allt underhåll själv.

Nu är han pensionär och lever på en vanlig pension. Öknigen av fastighetspriserna gör honom rik på pappret.

Vart tjugonde hushåll betalar
Det är bara var tjugonde hushåll i Sverige, som betalar förmögenhetsskatt och som har tillgångar över en och en halv miljoner för en enskild person eller över tre miljoner för ett par.

En del av de allra rikaste betalar redan nu ingen förmögenhetsskatt. Den lagen tog den dåvarande socialdemokratiska regeringen 1997 för att få rika företagsägare att behålla pengar i landet.

Få pengarna att stanna
Det är samma motiv för att slopa skatten helt och hållet nu, säger finansminister Anders Borg.

– Det viktigaste är att pengarna ska stanna i Sverige. Ska vi ha jobb och företag måste pengarna finnas här. Nu har ett stort antal länder tagit bort förmögenhetsskatten och då skärps konkurrensen om att få sparande och investeringar. Vi måste ha villkor som gör att vi har råd med bra välfärd också i framtiden, säger finansminister Anders Borg.

Förmögenhetsskatten drar in omkring fem miljarder kronor till statskassan och slopandet ska delvis finansieras med att försämra avdragsrätten för privat pensionssparande.

Sammantaget är statens skatteinkomster just nu så höga att det finns pengar till det här, enligt finansministern.

Inte jaga gamla förmögenheter
Skatteverket meddelar i dag också att man i och med att förmögenhetsskatten avskaffas inte längre tänker göra några större ansträngningar att försöka hitta pengar som rika svenskar gömt undan utomlands.

Bland de politiska partierna är det bara vänsterpartiet som är helt emot att förmögenhetsskatten avksaffas.

Omfördelning
Både miljöpartiet och socialdemokraterna kan tänka sig att slopa förmögenhetsskatten, men de är kritiska till regeringens upplägg, säger den före detta näringsministern Thoms Östros.

– Vi avvisar inte en diskussion om förmögenhetsskattens framtid, men då måste det göras i ett fördelningspolitiskt korrekt sammanhang. Det regeringen nu sammantaget gör är en uppseendeväckande, omfördelande politik, från de med lägst inkomster till dem som har riktigt goda inkomster. Sammantaget kan inte det accepteras, säger Thomas Östros.

Men Tommy Nilsson i Täby har ingen förståelse för argumentet att det handlar om att ge mer pengar till dem som redan har.

– Det är inte sant. Det är grannarna som är rika. Vi som flyttade hit när det var billigt att bo i Täby och billigt att köpa hus här, vi är inte rika, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista