Miljöpartister accepterar uppgörelsen

Miljöpartiets uppgörelse med socialdemokraterna får stöd från partidistrikten ute i landet. Men det finns kritiska röster.
Helen Ulitska är distriktordförande i Örebro län och säger att den första känslan var lite besvikelse. –Vi som var beredda att kämpa ganska hårt för att ingå i en regering. Men jag inser att att vi så småningom, om vi får fortsätta att ha väljarnas förtroende, kommer att ingå i en regering. Helen Ulitska är mycket kritisk till socialdemokraternas förhandlingstaktik. Hon menar att de försökte köra slut på miljöpartiets språkrör med de långa nattmanglingarna. Helen Ulitska hade föredragit en borgerlig samverkan. Men hon är ändå nöjd med flera av de krav, bland annat gällande föräldraförsäkringen, som miljöpartiet fått igenom. Alla de 13 partidistrikt som Ekot har talat med är nöjda med uppgörelsen - trots uteblivna ministerposter. Annika Eriksson, ordförande i Norrbotten, är mycket glad. –Nu ska det byggas en Norrbottniabana, det är ju fantastiskt. Det har vi väntat på och kämpat för länge häruppe. Över alla partigränser vill vi ha banan och nu har miljöpartiet lyckats få igenom det. Det är jättebra, säger Annika Eriksson.
Anna Lithander

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".