Metall uppmanar: Rädda Ericsson

Metalls ordförande Göran Johnsson har skrämts av de senaste dygnens varsel, krisen i Ericsson och den utförsbacke som hela IT-telekombranschen nu befinner sig i. Det är bråttom om Ericsson ska räddas åt Sverige, säger han.
Med en maning till både regering, näringsliv och fack vill nu Metall att extra stöd ges till teleoperatörerna så att en utbyggnad av telenäten kan komma igång. Bråttom Det är enligt Metalls ordförande Göran Johnsson, som skrämts av de senaste dagarnas varsel, bråttom om företaget Ericsson och därmed IT-telekombranschen inte ska fortsätta ner i brant utförsbacke. Metall vill alltså slå ett slag för företaget Ericssons betydelse för Sverige och menar att Ericssons belackare – de som anser att företaget har sig självt att skylla, att ledningen varit för dålig och utvecklingen av nya modeller i otakt – i sak kan ha rätt men att de riskerar att skada företaget. De är enligt Metall omedvetna om den betydelse Ericsson har för den industriella utvecklingen i stort i Sverige. – I Sverige framför allt har ju Ericsson betytt väldigt mycket under 90-talet, säger Göran Johnsson. Inte bara för det egna företaget, utan för intresset för IT och telekom, för underlevereantörerna och för alla IT-företag som växte upp i Kista och överallt, för högskolor och universitet. Vi har helt enkelt inte råd med ett Ericsson som går i konkurs eller säljs till utlandet. Vi har ett gemensamt ansvar politiskt, också vi inom facket, att tillsammans försöka lösa de väldigt tuffa problem och det blodflöde Ericsson nu har. Vill ha brett samarbete Göran Johnsson vill se ett samarbete mellan regering, näringsliv och fack, och stöd till teleoperatörerna för att bygga ut telenäten. – Där är det väl på det sättet att man får fundera igenom hur man ska få igång investeringarna hos teleoperatörerna. För kommer investeringarna igång där, då kommer också leveranserna igång från Ericsson på mobila system och då kommer också underleverantörerna igång. – Sedan kan ju inte Sverige göra det här ensamt, men Sverige kan visa vägen. Jag tror att Europa måste göra liknande, för tappar man alla dessa telekom- och IT-företag så tappar man väldigt mycket kraft och det har vi inte råd med.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".