”Quick-fallen borde prövas av RÅ”

Mordutredningarna kring Thomas Quick har präglats av att bara lyssna på de versioner Quick själv fört fram. Polisen har inte tagit till sig saker som kan ifrågasätta dem. Jan Olsson, före detta kriminalkommisarie, som arbetat med många utredningar om Thomas Quick, anser att riksåklagaren, RÅ, måste ta upp något av fallen igen.

Jan Olsson är pensionerad kriminalkommisarie och har jobbat i 30 år med att utreda olika mord och har bland annat utrett flera av de mord Quick varit inblandad i. Nu vill han alltså berätta om de problem som förekommit i utredningarna om Quick. – Jag kände det som att saker som pekade mot att han har gjort det. De förklarades på alla andra olika sätt, säger Jan Olsson. Varför var det så tror du? Att man försökte undanhålla det som talade mot honom! – Jag har ju varit med, och det kan bli så. I alla typer av utredningar och undersökningar kan det bli så att man tror väldigt starkt på något. Han är noga med att påpeka att vi har en mycket professionell poliskår i Sverighe. Men att det just i Quick-fallen funnits problem. ”Jag har försökt påverka detta inifrån, men det har inte gått.”, säger Jan Olsson, som nu vill att någon högre instans provar något av fallen där Thomas Quick har dömts. – För mig är det viktigt att man från riksåklagaren tar upp något av dessa ärenden, och att några av dessa ärenden prövas i en högre instans, säger Jan olsson, före detta kriminalkomissarie.

Edvard Unsgaard, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".