Lägre priser på bostadsrätter

Dom större bostadsrätterna i Stockholm har börjat falla i värde, visar statistik från Mäklarsamfundet. Inom kort kommer även priserna på småhus att gå tillbaka, ett fall som sprider sig från storstäderna till övriga landet. Den bedömningen gör Bengt Turner, professor i nationalekonomi vid Uppsala Universitet.
Fastighetsmarknaden i Stockholm ligger i framkant i Sverige, så när priserna börjar falla där är det en föraning om vad som komma skall även i övriga landet. Under de senaste sex månaderna har det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätterna i Stockholm mer eller midnre legat stilla kring 18 000 kronor per kvadrat, enligt Mäklarsamfundet. Och eftersom vi också har haft en viss inflation så innebär det, enligt professor Bengt Turner, att priserna har fallit. Bengt Turner, som specaliserat sig på fastighetsmarknaden, säger att vi kan väntas oss ett prisfall även på villor i Stockholm framöver, något som kommer att sprida sig till övriga landet innan värdena på bostadsmarknaden kan vända upp igen. Bakom dippen på fastighetsmarknaden ligger, enligt Bengt Turner, den dåliga börsutvecklingen. Tidigare har många aktieplacerare flytta pengar från börsen till fastighetsmarknaden, men nu finns inga pengar kvar att flytta. Samtidigt har inflyttningen till storstäderna minskat, något som ytterligare pressar ner prisutvecklingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".