Första förhöret i bensinkartellrättegången

Idag inleddes förhören med en lång rad höga chefer inom de fem bensinbolag som anklagas anklagas för att ha ingått en olaglig priskartell. Men den före detta chefen på bensinbolaget OKQ8 kunde inte erinra sig om han någonsin hade hört några prisdiskussioner på bensinbolagens möten.
Utfrågningen handlar om ett tiotal olika möten där bensinbolagen egentligen skulle diskutera tillsatser i den bensin dom säljer. Men enligt konkurrensverket var det på dom här mötena som bolagen kom överens om att gemensamt ändra på dom rabatter man gav till kunderna. En ändring som gjordes nästan uninsont i november för tre år sedan. Den före detta chefen på OKQ8 medgav visserligen att rabatterna kommit upp på mötena även om han inte kom i håg på vilka. Men det handlade inte om en diskussion, istället var det marknadledande Statoil som informerade om sina planer på att sänka rabatterna. Erfetersom marknadsledaren gjorde förändringen av sitt rabattsystem var det bara för dom andra att följa efter, sa den före detta chefen på OKQ8. Det är mycket som står på spel för dom fem bolagen Preem, Statoil, Hydro och Shell. För om dom fälls kan dom dömas att tillsammans betala omkring 700 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift till staten. Enligt konkurrensverket är det Statoil och OKQ8 som har den största skulden i kartellen och därför ska dom båda bolagen betala den största delen av beloppet. Nu följer en lång rad förhör med chefer i dom olika bolagen och rättegånen kommer att dra ut på tiden. Först i mitten av december ska förhandlingarna vara avslutade.
Patrik Holmström, ekonomireporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".