Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sexuella övergrepp mot barn granskas

En riksomfattande granskning ska göras av hur anmälda sexuella övergrepp mot barn sköts av åklagare och polis. Det har Riksåklagaren beslutat. För snart ett år sedan gjordes en liknande granskning i Stockholm och det ledde till att vart tionde fall fick utredas på nytt. (Ekot)
Chefsåklagare Astrid Eklund hos Riksåklagaren pekar på att det finns anledning att gå vidare med andra delar av landet: –Det vi främst är intresserade av att titta på är hur förundersökningarna i stort har bedrivits. – Om man kan säga någonting om de varit tillräckligt omfattande, om man har gjort tillräckligt med relevanta åtgärder, hur videoförhören till exempel ser ut, vilka slutsatser man kan dra och framför allt värdera om man hade kunnat göra mer i de här ärendena. säger Astrid Eklund. Samtliga ärenden Det som ska granskas är dom ärenden om sexuella övergrepp mot barn som kom in under 2001. Varje åklagarmyndighet ska utse två kammrar där samtliga ärenden ska gås igenom. Ett av fem fall Den utredning som gjordes i Stockhom visade att knappt vart femte ledde till åtal och professor Christian Diesen på Stockholms universitet kom fram till i sin djupgranskning av alla anmälningar om sexuella övergrepp mot barn i ett polisdistrikt i Stockholm att endast 5 procent ledde vidare till åral. ”Mer att göra” Och Christian Diesen välkomnar riksåklagarens initiativ som han tror leder till att många ärenden kommer att tas upp till prövning igen: – Ja säkert, absolut. Överhuvudtaget när åklagarna ute på fältet, ute i landet, kommer att granska de här måltypen, så kommer man att se att det fanns mer att göra i väldigt många fall där man nu slentrianmässigt sagt att nej, det går inte att styrka. – I väldigt många fall hör man inte den misstänkte: om barnen har berättat dåligt eller vagt, så struntar man i att fråga den misstänkte om vad han säger om det här. Misstänkta som inte förhörs Och att den misstänkte inte ens förhörs - det påpekar även Stockholmsutredningen - de skriver: ”att det förefaller som om det finns en rädsla från polisens sida att skriva in den utpekade personen som skäligen misstänkt i en polisanmälan”. HD beviljat resning Men det finns också ett annat skäl till granskning enligt Riksåklagaren och det är ett antal uppmärksammade fall där dömda personer friats i ett senare skede. – Det finns ett antal fall där Högsta domstolen har beviljat resning, och då vill vi naturligtvis försäkra oss om att allt som överhuvudtaget hade kunnat göras i den ursprungliga utredningen också har gjorts. Det är ett av skälen till att vi vill titta på det här på djupet och att man försöker skaffa fram all den bevisning som finns – för att det ska vara hållbart över tid också, konstaterar chefsåklagare Astrid Eklund. Senast den 31 mars nästa ska utredningen vara klar.
Margita Boström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".