Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Barsebäck 2 kan stängas 2003”

Den danska regeringen har skickat ett protestbrev till den svenska angående Barsebäck. Nu säger näringsminister Björn Rosengren att de villkor som riksdagen satte upp för en stängning av Barsebäck 2 måste uppfyllas för att stängningen ska ske som utlovat.
Statsminister Göran Persson nämnde inget årtal i sin regeringsförklaring, bara att man ska pröva villkoren för en stängning. Det har föranlett den danska regeringen att skicka ett protestbrev till näringsminister Björn Rosengren. Vad är det egentligen som gäller i Barsebäckfrågan, Björn Rosengren? – Riksdagen har fattat ett beslut om att vissa villkor ska uppnås. Och det är villkor som att det ska inte drabba sysselsättningen, det är villkor som att vi ska kunna tillföra förnyelsebar energi som motsvarar Barsebäck, eller alternativt, dra ner förbrukningen genom olika åtgärder. Blir det en stängning under 2003? – Ja, vår bedömning har ju varit det. Men nu ska det prövas med de villkor som riksdagen har satt upp. Hur ser du på de här villkoren? – Det kan inte jag svara på nu. Vi har lagt ut på olika konsulter som ska göra oberoende bedömningar. Det är den tidigare energiuppgörelsen mellan socialdemokraterna, vänsterpartiet och centern, som är grunden för beslut om Barsebäck 2. I vårens energipropositionen heter det att villkoren för en stängning bör kunna uppfyllas under 2003. Enligt Svenska kraftnät kan det bli problem med elförsörjningen i södra Sverige vid mycket kalla vinterdagar. Stamnätet förstärks nu för att öka överföringskapaciteten för el från norra till södra Sverige: – Vi har gjort en hel del och sedan är frågan om det är tillräckligt. Och det får vi bedöma under 2003, säger Björn Rosengren. Under förra året hade Sverige ett överskott på el med en nettoexport av el till andra länder, som nästan motsvarar elproduktionen från båda Barsebäcksreaktorerna. Men 2001 var ett blött år med mycket vattenkraft, andra år kan det bli nettoimport av el. Energieffektivisering är det billigaste sättet att uppfylla riksdagens villkor - så mycket ny elproduktion har ännu inte setts till. Och så här sa statsminister Göran Persson härom dagen i dansk TV: –Jag som bor i Malmö vill inte frysa bara därför att Barsebäck stängs. Men den danska regeringen vill inte se mer av svenska krumbukter och kräver i ett brev till Björn Rosengren att löftet om en stängning av Barsebäck 2 under 2003 ska uppfyllas: – Jag har lite svårt förstå den kritiken, eftersom den danska regeringen vet mycket väl hur de svenska villkoren är.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".