Kompromiss om Irak på väg

FN:s säkerhetsråd är fortfarande splittrat i frågan om en ny Irakresolution. Men nu kommer tecken på att en kompromisslösning är på gång. Och FNs vapeninspektörer med Hans Blix i spetsen avvaktar nya besked från säkerhetsrådet. (Ekot)
”Jag har under alla mina år i FN aldrig upplevt ett så oklart läge i säkerhetsrådet”, så kommenterade en diplomat alla turer kring en eventuell ny Irakresolution. Finns öppningar Men nu syns ändå vissa öppningar i det tidigare låsta förhandlingsläget mellan de fem permanenta medlemsländerna i rådet. Hittills har ju USA och Storbritannien pressat på för hårdare villkor för Irak med tydliga hot om miltära insatser om Bagdadregimen inte villkorslöst går med på kraven i en ny resolution. Kompromisslösning Frankrike, Ryssland och Kina har däremot på olika sätt stretat emot. På torsdag kvällen fortsatte samtalen mellan de fem, och enligt uppgift har det amerikanska och brittiska motståndet nu minskat mot en kompromisslösning med två resolutioner. En andra resolution Idén, som är Frankrikes, innebär i korthet att säkerhetsrådet i en första överenskommelse gör villkoren för vapeninspektionerna tydliga för Irak, och först senare, om Bagdadregimen inte lever upp till dessa, så ska en andra resolution antas där hotet om krig finns med. Krävs nationella klartecken FN-källor säger till Ekot att de fem permanenta medlemsländerna inser att det är den lösning som det är störst möjlighet att enas kring. Men det är en sak att förhandlarna i FN är överens, en annan om de får klartecken från sina respektive regeringar. Oklart när Innan något beslut tagits så är det också oklart när Hans Blix och hans vapeninspektörer kan komma iväg till Bagdad. Blix träffade igår säkerhetsrådet och sa efter mötet att det är osäkert om undersökningarna kan komma igång i mitten av oktober som tidigare planerat: Blix träffar Powell Blix ska på fredagen träffa USAs utrikesminister Colin Powell i Washington för att diskutera läget och vad de båda sidorna planerar. Men det står klart efter mötet på torsdagen att vapeninspektörer inte kommer att åka till Bagdad förrän säkerhetsrådet har enats i resolutionsdiskussionerna. Blix sa att det vore opraktiskt att inleda inspektioner om förutsättningarna sedan ändras. Vilket alltså just nu allt talar för kommer att ske.
Anders Ask, New York

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".