Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt ökning av tomma kontor

En miljon kvadratmeter kontorslokaler står tomma i Stockholm och antalet tomma kontor blir bara fler. Nästa år kommer en och en halv miljon kvadratmeter eller tio procent av lokalerna att sakna hyresgäster, enligt konsultföretaget Newsec. Just nu står sju procent av kontoren outhyrda i Stockholm.
Man får gå tillbaka till den ekonomiska krisen i början av 90-talet för att hitta en lika dålig efterfrågan på kontorslokaler, enligt Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. – Vi får gå tillbaka till eftermälet efter den stora krisen. Vi hade ju ända upp till 20 procent, så tio procent är ganska mycket i ett internationellt perspektiv, säger Stellan Lundström Sju procent idag Företaget Newsec ger råd till de som ska köpa, sälja eller hyra ut kommersiella fastigheter. Newsec håller hela tiden ett öga på de kommersiella lokalerna, och hur stor andel av kontoren som står tomma. Enligt konsultföretaget ser det hyfsat ut i städer som Göteborg, Malmö och Lund. Men i Stockholm är just nu 7 procent av kontorslokalerna outhyrda. Kommer att öka Eftersom ytterligare ett antal nybyggen står klara i Stockholm nästa år räknar Newsec med att 10 procent av kontoren då ska stå mörka och tomma. Enligt professor Stellan Lundström finns det omkring 15 miljoner kvadratmeter kontorsyta i Stockholm, så om 10 procent står utan hyresgäst innebär det en och en halv miljoner kvadratmeter. – Efterfrågan på kontor har sjunkit framför allt ifrån telekom-och it-sektorn. Det betyder att i stockholmsområdet så har vakanserna ökat, säger Jan Wejdmark, analyschef på Newsec. Bättre på andra orter Om det blivit allt svårare att hyra ut kontorslokaler i Stockholm så ser det bättre ut för fastighetsbolagen på andra orter, eftersom företagen byggandet varit betydligt mindre där, enligt KTH-professorn Stellan Lundström.
Michael Österlund, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".