Afrika mot USA i WTO

En rad afrikanska länder överväger att dra USA inför Världshandelsorganisationen WTO. De statliga bidragen till den amerikanska bomullsindustrin är olagliga anser de, och om de lämnar in ett formellt klagomål blir det allra första gången som fattiga afrikanska länderna använder sig av den möjligheten inom Världshandelsorganisationen.
WTO en klubb för de rika, har ropen skanderat bland demonstranter som de senaste åren har protesterat mot den orättvisa världsordningen inom handeln - men nu är det på väg att hända som WTO har försvarat sig med - att Världshandelsorganisationen är en demokratisk organisation öppen för alla medlemsländer att använda sig av när de stöter på orättvisor inom världshandeln. I förra veckan lämnade Brasilien och Australien in formella klagomål hos WTO på hur EU och USA ger bidrag till sina bomulls- och sockerindustrier, och nu överväger en rad västafrikanska länder att följa deras exempel när det gäller bomullet - sådana diskussioner pågår, bekräftar västafrikanska tjänstemän inom WTO för Ekot. USA och EU anklagas för att ge större bidrag till sina socker- och bomullsodlare än tillåtet enligt WTO-regler, vilket gör att producenter i andra länder inte kan konkurrera på lika villkor. Världsbanken menar till exempel att världsmarknadspriset på bomull skulle stiga med 25 till 30 procent, om inte de amerikanska statliga bidragen dumpade marknaden. Just de statliga bidragen inom jordbruket både i USA och framför allt i EU är en av de svåraste frågorna som WTO har att förhandla om i den pågående frihandelsrundan - det är också en högst aktuell och brännbar fråga inom ett oenigt EU som ska bestämma sig om hur den gemensamma jordbrukspolitiken ska förändras i framtiden. Nu finns alltså möjligheten att bidragen sätts ordentligt på prov rent juridiskt inom WTO - de formella klagomål som har lämnats in är de största hittills på jordbruksområdet, räknat i vilka pengar det kan handla om. Washington har inte reagerat på anklagelserna ännu men EU med handelskommisionär Pascal Lamy i spetsen försvarar sig med att EU:s bidrag visst håller sig inom tillåtna ramar - något som nu WTO alltså får chansen att avgöra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".