Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Börsfall drabbar handikappade

Det långa och kraftiga fallet på börsen drabbar nu också handikapporganisa-tionerna. Flera förbund tvingas skära i forskningsanslag och minska antalet anställda.
På Reumatikerförbundet tvingas man göra sig av med en tredjedel av de anställda, sedan investeringar i bland annat Ericsson-aktier slagit fel. – Vi kommer att dra ner verksamhet och fokusera på de viktigaste områdena. En del områden får vi lägga åt sidan under en övergångstid, säger Else Marie Bjellqvist, förbundssekreterare på Reumatikerförbundet. Två år av börsfall Två år av börsfall sätter nu sina spår i flera av Sveriges handikapporganisationer. Reumatikerförbundet som bland annat placerat sitt kapital i bolag som Ericsson och IT-bolagen Framfab och Bringwell har de senaste två åren fått se sina placeringar minska i värde med 130 miljoner miljoner kronor vilket motsvarar en halvering av tillgångarna. Mindre aktier Förbundet tvingas nu minska sina anställda med 10 personer och ytterligare 20 projektanställda får inte fortsätta. Förbundet har också beslutat ändra sina förvaltningsregler, säger Else Marie Bjellqvist på Reumatikerförbundet. – De som kommer få det här uppdraget kommer få komma med förslag på vad det ska innebära. Men gissningsvis kommer vi att ha färre aktier och mer räntebärande papper. Färre rekreationsresor Konsekvenserna av de krympande tillgångarna visar sig på olika sätt ute hos förbunden, visar Ekots rundrigning. Hos Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna tvingas man dra ner på anslagen till utbildning, juridisk rådgivning och rekreationsresor åt medlemmarna. Mindre forskning Laryngfonden, som förra året delade ut 2,5 miljoner till forskning om strupcancer ser man det som troligt att det inte blir pengar till forskning i år och även hos Psoriasisförbundet är anslagen till forskning hotade till följd av börsfallet. Handikappombudsmannen Lars Lööw tror inte att börsutvecklingen hotar verksamheten inom handikapporganisationerna i stort. Men däremot att det kan slå hårt mot forskningsanslagen. – Förbundet och deras verksamhet bygger i huvudsak på andra intäkter: det är medlemsavgifter och statsbidrag. Däremot så har de verksamhet i forskningsstiftelser och där kan jag tänka mig att det påverkar deras verksamhet ganska ordentligt, säger handikappombudsmannen Lars Lööw.
Magnus Thorén, Ekot och Kristian Åström, P1 Samhällsredaktionen
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".