Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättvisa betyg – krav för friskola

Rättvisa och likvärdiga betyg kan bli ett villkor för att få starta en friskola. Det är Skolverket som överväger att föreslå regeringen att det ska ställas som villkor för att få starta en friskola: att skolan visar hur den ska arbeta för att dess lärare ska kunna sätta rättvisa och likvärdiga betyg.
– Det här tycker vi är en viktig punkt ,eftersom det här med att kunna sätta betyg och att kunna vara likvärdig i det är något som hjälper eleverna att kunna få en rättsäker tillvaro. Betygen avgör väldigt mycket av elevers framtida liv, säger Mats Ekholm, chef för Skolverket. Skolorna brister Nästan alla elever tycker att de nån gång har fått ett orättvist betyg. Flera utredningar visar också att skolorna har stora brister när det gäller betygssättning. Idag är det inte ovanligt att en uppsats om rävar i naturkunskap i åttan exempelvis kan få betyget godkänd i en skola, medan läraren i en annan skola ger samma uppsats ett högre betyg: väl godkänd. Varken bättre eller sämre De kommunala skolorna undersöktes för några år sen - och en ny undersökning från Skolverket om friskolornas betygssättning - visar att friskolorna som grupp varken är bättre eller sämre än de kommunala skolorna. En del friskolor var föredömligt bra - både när det gäller undervisningen och förmågan att ge likvärdiga betyg - men det fanns också avskräckande exempel där lärarna på några friskolor inte förstod tillräckligt om betygssystemet. Ny rätt att överklaga Hela rättvisefrågan anses extra viktig - mot bakgrund av att elever nu diskuteras att få rätt att överklaga sina betyg. Skolverket överväger nu att föreslå att nya friskolor ska tvingas att beskriva hur dom ska arbeta för bättre betygssättning - och att det ska vara ett villkor för att friskolan ska få starta. Ökat samarbete premieras Verket vill framför allt att friskolorna ska samarbeta mer med andra skolor - och att lärarna ska prata mer om betygen med sina kollegor för att bedömningarna ska bli mer likvärdiga. – Man kan inte sitta var och en ensam och tolka betygskriterierna och tro att det då ska bli likvärdigt. Utan det förutsätter någon form av samverkan, säger Ulla Lindqvist, undervisningsråd på Skolverket.
Bengt Hansell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".