Får kritik.

Moderat kritiserar Borg för spelmonopolet

Svenska Spel kritiseras för att placera ut fler spelautomater och tjäna pengar i områden där det bor många låginkomsttagare medan det inte finns en enda maskin i rika Danderyd. Samtidigt kritiserar moderaten Tomas Tobé sin partikamrat finansminister Anders Borg för att sväva på målet om att det så kallade spelmonopolet ska avskaffas.

– Jag tycker att man har fått signaler ifrån bland annat finansministern, som tyder på att vi kommer att ha kvar ett svenskt spelmonopol och det är en signal som gör mig oroad, säger Tomas Tobé.

EU-kommissionen har inlett flera rättsprocesser mot Sverige för fördragsbrott. Kommissionen menar att spelmonopolet är olagligt, eftersom det statsägda Svenska Spel aggressivt försöker skaffa nya spelare och öka spelandet och tjäna pengar till staten i stället för att minska spelandet.

Försvarade spelpolitiken
Finansminister Anders Borg försvarade i Ekot för en månad sedan den svenska spelpolitiken med ungefär samma ord som socialdemokraternas spelminister Bosse Ringholm brukade göra. Så här sa Anders Borg då:

– Jag känner inte någon direkt oro här, därför att i Sverige har vi ambitionen att föra en spelpolitik som bygger på att spelandets skadliga biverkningar ska begränsas. Där har vi gjort bedömningen att det är fullt förenligt med EG-rätten, sade Anders Borg.

Det tolkar Tomas Tobé som en signal att spelmonopolet kanske inte rivs upp.

Anders Borg har också sagt att före sommaren kommer en överenskommelse mellan allianspartierna om hur de vill att spelpolitiken ska se ut. Regeringen har också meddelat EU-kommissionen att den ser över monopolet och lotterilagen. Många tolkar det som att EU-kommissionen har givit Sverige ett inofficiellt uppskov och väntar med att dra Sverige inför EG-domstolen innan den vet hur den nya lotterilagen ser ut.

Fler automater i låginkomstområden
Enligt en undersökning placerar Svenska Spel ut betydligt fler spelautomater i kommuner där folk har lägre inkomster och större sociala problem än i välbärgade kommuner. Inga maskiner i Danderyd mot 58 maskiner i Botkyrka till exempel.

Tomas Tobé tror inte på Anders Borgs ord om socialt skydd bara för att bolaget är statsägt.

– Det är ett hyckleri från statens sida att man å ena sidan vill försöka inbringa så mycket pengar man kan till statskassan, å andra sidan säger sig vilja minska spelandet i Sverige. Det är roller som är oförenliga, säger Tomas Tobé, moderat riksdagsman.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista