Hotas av skogsskövlingen. Foto: Ingrid Gustavsson/SR

Skogsavverkning hot mot orangutangen

Orangutangen är en karaktärsart på ön Borneo. Men dess livsutrymme blir allt mer kringskuret på grund av att så stora arealer av låglandsregnskogen har huggits ner.

I centrala Kalimantán i den indonesiska delen av Borneo tar man nu hand om hemlösa orangutanger, framför allt ungar, vid Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter. För närvarande är det oljepalmsodlingarna, som utgör det största hotet, säger föreståndaren, danskan Lone Nielsen.

– Jag skulle säga att det är det enda hotet mot orangutangerna för tillfället, säger Lone Nielsen.

Ingen tillgång till föda
I och med att låglandsregnskogen huggs ner har orangutangerna förlorat sin tillgång till föda i de stora träden.

I stället söker de sig till oljepalmsodlingarna och äter upp de nysatta palmplantorna. Där ses de som skadedjur och blir ofta skjutna.

Är det en hona lämnar hon en liten hjälplös unge efter sig. Rör det sig om vuxna djur försöker centret transportera orangutangen direkt till skogen. Problemet är att man knappt kan hitta någon skog längre, säger Lone Nielsen.

– Vi har haft problem med att hitta frigivningsplatser. Det är ett stort problem för tillfället, säger hon.

Yngsta är tio dagar
Den yngsta orangutangen här är tio dagar. Mamman blev skjuten på en oljepalmsplantage. En orangutangunge klarar sig inte själv, den lever med sin mamma i sju år. Vid Nyaru Menteng får de en människomamma som ska försöka lära ungen allt som apmamman skulle ha lärt ut. Tillsammans är de ute i tropikskola i skogen hela dagarna.

– Det är mycket att lära sig, ungarna måste lära sig över 400 olika frukter och blad som går att äta, säger Lone Nielsen.

Tanken är att ungarna en dag ska kunna släppas ut i det fria och bli vilda igen. Men det är osäkert hur framgångsrik den här metoden kan bli. Just nu finns 630 orangutanger i rehabiliteringscentret och det går inte att ta emot fler.

Detta är bara en brandkårsutryckning, det stora problemet är den totala förstörelsen av orangutangens naturliga livsmiljö, säger Lone Nielsen.

– Det är en total förstörelse, det finns ingenting kvar, säger hon.

”Kärnområdena måste bevaras”
Enda sättet att rädda orangutangens fortlevnad är att bevara kärnområdena i de sista låglandsregnskogarna. Det säger Nazir Foead, som arbetar för Världsnaturfonden i Jakarta.

– Vi måste få de viktiga områdena skyddade, säger han.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista