Många kristna irakier flyr till Sverige

Situationen för de kristna i Irak har försämrats och allt fler av dem flyr nu till Sverige. De flesta är katoliker och tillhör den kaldeiska kyrkan. I Johanneskyrkan i Södertälje har man svårt att få stolarna att räcka till nu under påsken.

– Cirka 600 till 700 familjer som tillhör kaldeiska kyrkan bor i Sverige nu, säger fader Maher Malkom präst i Johanneskyrkan i Södertälje.

Fler kristna söker asyl
En allt större del av de irakier som söker asyl i Sverige är kristna. Det förs inte någon statistik över religiös tillhörighet men Migrationsverket märker tydligt att de blivit fler det senaste året.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR, är nu nästan en tredjedel av alla som flyr Irak kristna. I Irak förföljs de kristna systematiskt av muslimska fundamentalister, deras affärer attackeras och även kristna kvinnor tvingas bära slöja.

Många tillhör kaldeiska kyrkan
De flesta kristna tillhör den kaldeiska kyrkan, en gren av den katolska kyrkan som också finns i Iran och Syrien. Nasrin Faik Abdul Ahed som själv bott i Sverige flera år berättar hur mycket kyrkan betyder för de nyanlända kristna irakier som sökt sig till Södertälje.

– Vi är fria nu i Sverige. Kyrkan och Sverige har hjälpt oss mycket. I mitt hemland kan de inte göra någonting, de bara sitter hemma, säger hon.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista