Kan innehålla virus.

Musslor kan innehålla vinterkräkvirus

Musslor och ostron som silar havsvatten kan innehålla bakterier och virus som ger till exempel vinterkräksjuka hos människor. Det här visar en studie som genomförts av docent Bodil Hernroth vid Kristinebergs marina forskningsstation i Fiskebäckskil och som har publicerats i flera vetenskapliga tidsskrifter.

– De bakterier och virus som cirkulerar i vårt samhället är de vi hittar i musslorna. Vi har till exempel inga utbrott av gulsot i Sverige, det är bara en och annan turist som kommer hem med gulsot, och då hittar vi inte gulsot i musslorna. Medan då vinterkräksjukan kan vara väldigt förekommande i en kommun och det viruset hittar vi i musslorna, säger Bodil Hernroth.

Lever på att filtrera vatten
Musslor och ostron lever på att sila eller filtrera vatten. Enligt Bodil Hernroth leder det till att om det finns bakterier och virus i vattnet omkring så hamnar det också innanför skalet och finns då sedan i köttet hos till exempel en mussla.

Resultaten av studien har också publicerats i de vetenskapliga tidsskrifterna International journal of microbiologi och Ambio.

– Vi har gjort sådana undersökningar just med vinterkräksjukan där vi har undersökt precis vilken typ av Calicivirus, som det här viruset heter, som finns i musslor och jämfört det med patientprover från närliggande lasarett. Då ser vi att det är samma typ som förekommer bland människorna som finns i musslorna, säger Bodil Hernroth.

Livsmedelsverket intresserad
Livsmedelsverket är mycket intresserad av studien.

– Vad gäller musslor så kokar man dem och risken för att drabbas av virus blir då mindre jämfört om man äter ostron som man äter råa. Hur stor risken är för detta vet vi inte, men det förekommer fall av vinterkräksjukan när människor har ätit ostron som är råa. När det gäller musslor känner vi inga direkta fall eftersom de kokas, säger Magnus Simonsson, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

Forskarna har förutom bakterier och virus som ger vinterkräksjukan här i Sverige också gjort undersökningar i Mocambique, utanför Maputo. Där har Bodil Hernroth upptäckt att det inte bara finns sådana bakterier som ger det som vi kallar för vinterkräksjuka. Där har det också hittats salmonella, Hepatit A, alltså gulsot, och spår efter kolera.

Viktigt livsmedel
Musslor är ett viktigt livsmedel för många eftersom musslor är gratis att plocka, men kan alltså vara en orsak till att sjukdomar sprids eftersom informationen i Mocambique är dålig om att musslor måste kokas länge för att bakterier och virus ska kunna försvinna.

– Jag tror att det är ganska tydligt att det vi släpper ut kan vi förvänta oss finns i musslor. Det gäller här precis som i Mocambique att man måste tillreda musslorna ordentligt och också fundera på var man odlar dem, säger Bodil Hernroth.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista