Anhängare till Muqtada al-Sadr protesterar mot USA:s närvaro i Irak.

Protester på fyraårsdagen av Bagdadinvasion

Idag måndag är det fyra år sedan amerikanska styrkor intog Iraks huvudstad Bagdad och inför fyraårsdagen har militären utlyst ett förbud mot all fordonstrafik i staden.

I staden Najaf planeras på måndagen stora demonstrationer, i protest mot de utländska truppernas närvaro i landet.

Antiamerikanska banderoller
Tusentals anhängare till den radikale shialedaren Muqtada al Sadr började redan igår att färdas till staden Najaf i södra Irak, motorvägen mellan Najaf och huvudstaden var en enda lång kö av fullpackade bussar och bilar, passagerarna viftade med irakiska flaggor och antiamerikanska banderoller.

Muqtada al Sadr är mycket populär bland shiamuslimer i Irak, särskilt bland de fattiga i städerna, han menar att våldet i landet beror på de utländska styrkornas närvaro.

Största hotet mot fred i Irak
Han har goda kontakter i den irakiska regeringen samtidigt som det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon ser Muqtada al Sadr och hans mehdi-milis som det främsta hotet mot fred i Irak.

Också i huvudstaden Bagdad väntas protester på måndagen, en talesman för den irakisk-amerikanska insatsen som ska öka säkerheten där sa att ett förbud mot all fordonstrafik är infört från och med klockan fem på morgonen lokal tid, för att inte attentatsmän ska kunna detonera bilbomber i folkmassan.

Strax efter att förbudet utlystes återinfördes årsdagen av amerikanernas intåg i Bagdad som en helgdag i Irak, helgdagen hade avskaffats så sent som i lördags.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista