USA nekar till anklagelser om tortyr

USA nekar till alla anklagelser om att en iransk diplomat blivit torterad i Irak. Diplomaten, som nu släppts efter att ha suttit fången, anklagar den amerikanska underrättelsetjänsten CIA för tortyr.

– USA hade ingenting med tillfångatagandet av diplomaten att göra, vi välkomnar hans återkomst till Iran, säger Vita husets talesman Gordon Johndroe.

– Det här är bara det senaste skådespelet från Irans regering som försöker leda bort uppmärksamheten från sitt eget oacceptabla uppträdande, säger Johndroe.

Fången på flygbas
Det var Irans statliga tv som i helgen rapporterade att amerikanska CIA torterat den iranske diplomaten. Diplomaten, som var andresekreterare vid Irans ambassad i Irak, säger att han fördes bort i Bagdad i februari av okända personer och att han suttit i fångenskap fram till för några dagar sen på en bas nära Bagdads flygplats.

Han säger att det var irakier som förde bort honom, men med ett amerikanskt befäl och med ett amerikanskt arméfordon.

Uppgifterna går isär
Enligt diplomaten frågade CIA ut honom om relationerna till Irak och till beväpnade grupper i landet. Och när han svarade att han hade officiella kontakter med irakiska ministrar och tjänstemän ska de ha torterat honom natt och dag. Men uppgifterna går isär.

CIA förnekar också inblandning i fallet. Vita husets talesman säger att den iranska propagandamaskinen kör på höga växlar.

Den iranske diplomaten släpptes ungefär samtidigt som Iran släppte de brittiska tillfångatagna soldaterna.

USA förnekar all inblandning
Det spekuleras i om det förekommit förhandlingar som ledde till en uppgörelse mellan Iran och USA. Men USA förnekar all inblandning i fallet och också i förhandlingar om andra fångar.

Efter en amerikansk räd i norra Irak i februari sitter också fem andra iranska diplomater i fångenskap. De påstods ha utfört hemliga uppdrag riktade mot amerikanska intressen i Irak.

Men de kurdiska myndigheterna i området har gått ut och sagt att USA gjort ett misstag. Iran driver en kampanj för att få de fem släppta och igår träffade deras familjer internationella röda korset för att få information om deras hälsa.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista