Pius Ncube ärkebiskop.

Biskopar protesterar mot Mugabe

Zimbabwes katolska biskopar varnar för ett folkligt uppror i landet, och för första gången har den katolska kyrkan enats i öppna protester mot president Robert Mugabes styre.

”Gud hör skriken från de förtryckta”, var titeln på ett gemensamt brev som spikades upp utanför varje katolsk kyrka i Zimbabwe på påskdagen.

Första gången
Tusentals kyrkobesökare samlades vid anslagstavlan i katedralen i Harare för att läsa vad biskopskonferensen skrev, samma budskap som lästes upp inne i kyrkan.

Det var första gången som den katolska kyrkan enats i en protest mot Robert Mugabe, där bara ärkebiskopen Pius Ncube varit frispråkig och kritisk, medan övriga biskopar antingen stött Mugabe eller inte tagit ställning.

Stark ställning
Men nu förklarar alla att Zimbabwe är i ”greppet av en fruktansvärd kris, och förtryck och våld är en synd som aldrig går att kompromissa med”.

Samma ord som påven använde i sitt påskbudskap i Vatikanen.

Den katolska kyrkan har en stark ställning i Zimbabwe, där de flesta är katoliker - även Mugabe - och biskoparna pekar på hur kyrkans protester ledde till fallet av diktatorn Marcos på Filipinerna, och Hastings Banda i Malawi.

Varje vecka hålls bönemöte
Och nu vill den katolska kyrkan göra samma sak i Zimbabwe, där det nu varje vecka skall hållas en fasta och ett bönemöte.

”Våra herrar nu, har gjort sig rika på bekostnad av sitt folk, och håller fast vid sina privilegier med alla medel, även om det betyder att brutalt slå ner och döda alla som visar sin ilska och sitt missmod. Det är värre än slavherrarna i Egypten på Faraonernas tid”, skriver biskoparna.

Kritiker misshandlas
Men budskapet tycks klinga ohört hos Mugabes egen spionorganisation och säkerhetsstyrkor. I går sköts en oppositionspolitiker i sitt hem, när polisen gjorde en räd.

En journalist hittades brutalt ihjälslagen utanför Harare, liksom den TV-fotograf som misstänktes ha smugglat ut bilder på den svårt misshandlade MDC-ledaren Morgan Tsvangirai.

Och dagligen och nattligen genomför polis och huliganer från regeringspartiet, misshandelsräder mot alla som misstänks vara kritiska mot Mugabes regim.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista