Turkisk militäroffensiv mot PKK

I Turkiet har armén inlett en offensiv mot den kurdiska separatistgerillan PKK i de sydöstra delarna av landet. Under den gångna helgen dödades minst sexton stridande nära gränsen mot Irak.

Sju gerillamän från PKK, minst åtta turkiska soldater och en av den turkiska staten avlönad milisman, en så kallad byvakt, har dödats.

Tusentals soldater
Flera tusen turkiska soldater deltar i offensiven, de understöds av byvakter och militärhelikoptrar i provinserna Tunceli och Sirnak, som gränsar mot Irak.

PKK-gerillan har sina fästen i bergen mellan de två länderna, och så här års, när snön smälter, tar sig gerillan över till den turkiska sidan och det brukar leda till sammandrabbningar.

Helgens strider är de dödligaste på flera månader.

Fängelsestraff
Samtidigt som striderna mellan den turkiska armén och den terrorstämplade PKK-gerillan har hårdnat så har flera kurdiska politiker den senaste tiden åtalats och dömts för att ha stött PKK.

Åtta personer, däribland den lokale partiordföranden i Tunceli-provinsen, dömdes nyligen till mer än tre års fängelse för att ha hjälpt gerillan, för en dryg månad sedan dömdes borgmästaren i staden Hakkari till sju års fängelse för medlemskap i PKK.

Borgmästarna i 53 kurdiska byar och städer i sydöstra Turkiet riskerar upp till 15 års fängelse sedan de skrev ett brev till Danmarks statsminister och bad honom att inte stänga ned en satellit-tv-kanal som sänder från Danmark och som Turkiet menar har nära band till PKK.

Caroline Salzinger, Istanbul
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista