Premiärministern och fredspristagaren José Ramos-Horta är en av favoriterna

Valet i Östtimor gick fredligt till

I Östtimor har rösträkningen nu börjat efter måndagens presidentval, som gick fredligt till väga. Och långt fler medborgare gick och röstade än väntat.

Flera av vallokalerna ute i landet fick slut på valsedlar, och FN fick flyga ut nya med helikoptrar. Men trots farhågor om våld gick det fredligt till vid dagens val, övervakat av uppemot 3 000 internationella soldater och 200 valobservatörer.

Politisk osäkerhet
Valet gäller vem som ska bli Östtimors president, efter förre gerillaledaren och självständighetshjälten Xanana Gusmão. Själv säger han att valet är ett sätt för folket att bevisa att Östtimor inte är en misslyckad stat, som en del hävdar.

Andra varnar för att landet står inför mera politisk osäkerhet, inte minst i samband med än mera viktiga parlamentsval senare i år.

Våldsamt år
Det har varit ett turbulent och våldsamt år i Östtimor, som blev självständigt först för fem år sedan, efter en blodig separation från Indonesien. Många invånare är besvikna på de styrande, före detta gerillaledarna som styrt Östtimor sedan dess.

Preliminärt resultat väntas senare i veckan, om ingen kandidat får över hälften av rösterna blir det en andra valomgång.

Halva befolkningen arbetslös
Premiärministern och fredspristagaren José Ramos-Horta är en av favoriterna att vinna. Oavsett vem som vinner är utmaningarna stora.

Östtimor förblir ett av Asiens fattigaste länder, en bräcklig, ung nation där omkring halva befolkningen är arbetslös och där våldet sällan verkar långt borta.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista