Pitbull med munkorg.

Antalet polisanmälda hundangrepp ökar

Antalet polisanmälda hundangrepp ökar kraftigt. Det visar siffror från bland annat Malmö och Halland. I Malmö ökade antalet anmälningar med 50 procent förra året, men enligt polisen är mörkertalet stort då många väljer att inte anmäla hundangrepp.

En kamphund som är kopplad drar omkull sin ägare, sliter sig loss och springer över gatan och biter ihjäl en annan hund. Ett av många ärenden som just nu ligger polisinspektör Jan Wärings bord.

– Vi märkte ju att det under 2006 det kom in betydligt fler anmälningar om hundar som antingen hade bitit andra hundar eller människor, säger han.

Antalet polisanmälningar fördubblades
Förra året nästan fördubblades antalet polisanmälningar. Var tredje dag fick Malmöpolisen in en anmälan om att en hund angripit och bitit en människa eller annan hund och det har inte skett någon minskning i år.

– Det är ju det att vi har fått fler hundar av den här kamphundstypen, säger Jan Wärings.

Förra året hade Göteborgspolisen cirka 260 ärenden där hund bitit människa eller annan hund och 160 fall där polisen fick omhänderta lösspringande hundar. Men enligt Carina Svensén, polisinspektör vid Göteborgspolisen, är mörkertalet stort. Många anmäler inte hundangrepp.

– Det kan vara dels på grund av att den andra hundägaren försvinner, man vet inte vem det är. Och ens egen hund är så pass skadad så att man måste ta med den, säger hon.

För statistik
På en del håll i landet för alltså polisen statistik över antalet anmälningar, men det är svårt att få en heltäckande bild av antalet hundangrepp i landet. Polisanmälningar om hundangrepp hamnar ofta i den så kallade slasken tillsammans med andra lågprioriterade ärenden som bara leder till böter.

Stockholmspolisen gjorde för Ekots räkning en sökning på polisanmälningar som innehöll orden hund, bita och attack och fick fram 498 anmälningar för 2006. Polisen i Halland redovisar en ökning av antalet anmälningar med 60 procent, från 65 anmälningar 2005 till 103 anmälningar 2006.

Det är framför allt i Stockholm, Göteborg och Malmö som problemet med så kallade kamphundar är störst och polisen får ofta samtal från oroliga hundägare, berättar polisinspektör Jan Wäring.

– Vi har fått många uppringningar från hundägare som är livrädda för att gå ut och rasta sina hundar i parker och områden där de vet att det finns sådana här kamphundar, säger han.

Hundärenden lågprioriterade
Enligt polisen har hundärenden varit lågprioriterade, men det håller på att ändras.

– Visst är det så att man börjar se allvarligare på det här, och man måste hitta någon form av lösning på det här, säger Jan Wäring.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista