Desperat flyktingsituation i Centralafrikanska Republiken

Nästan alla invånare har flytt från staden Birao i norra delen av Centralafrikanska Republiken, sedan staden bränts i strider mellan regeringstrupper och rebeller. Situationen är desperat för alla de människor som befinner sig på flykt.

FN:s humanitäre samordnare Toby Lanzer var en av de första som lyckades ta sig till Birao efter striderna.

– Vi mötte en spökstad. Samma stad som förr var full av liv, av marknader och skolor var nu förstörd. Nästan alla de 14 000 invånarna hade flytt. Vi blev chockade över att en stad helt kunde tömmas på det sättet, säger Toby Lanzer.

Förstördes på två dygn
Birao förstördes under två dygns strider i början av mars, när en militant rebellgrupp tog kontroll över staden. Under striderna förstördes och brändes två tredjedelar av stadens hus. Och för de som flytt är situationen desperat.

– Nästan 280 000 människor i norr har tvingats på flykt, många rakt ut i bushen, andra över gränsen till Tchad, Kamerun eller in i Darfur. Deras hem har bränts, många av kvinnorna har våldtagits. Som flyktingar har de svårt att skaffa mat och vatten och de saknar tak över huvudet. När regnperioden kommer blir deras liv hopplöst, säger Toby Lanzer.

Komplex konflikt
Konflikten i landet är komplex. Beväpnade rebellgrupper terroriserar civilbefolkningen, och regeringen är oförmögen att skapa säkerhet ens i huvudstaden Bangui. Och internationellt sett är konflikten bortglömd, landets flyktingar får bara en bråkdel av den mat och nödhjälp de skulle behöva.

Toby Lanzer tycker ändå att det är hoppfullt att FN och andra hjälporganisationer välkomnas i landet, och att både regeringen och rebellgrupperna underlättar FN:s arbete. Nu siktar FN på att etablera sig i de större städerna för att kunna skydda liv och mänskliga rättigheter.

– Jag tycker att vi har en plikt att skydda liv, och vi kan göra det om vi får stöd. Och vi planerar att göra det de kommande veckorna och månaderna, säger han.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".