Goda tider för gruvindustrin ger återväxt av bergskoleingenjörer.

Ökat intresse för gruvindustrin

De extremt goda tiderna för gruv- och stålbolagen har ökat intresset bland studenter att söka sig till sektorn. Bergsskolan i Filipstad var för några år sen nedläggningshotad på grund av ointresset, men i år räknar man med en fortsatt kraftig ökning av antalet studenter.

– Den största orsaken är ju faktiskt branschen och branschens behov av ungdomar, gruvindustrin, industrimineral och anläggningssidan, och så är det metall- och verkstadsindustrin. Det är nog huvudorsaken, säger Mats Sohlström, rektor vid Bergsskolan.

För fem år sen gapade i princip varannn stol tom på anrika bergsskolan i Filipstad. Här har generationer av tekniker, metallurger och berggskoleingengörer utbildats för att sedan arbeta inom svenska stål- och gruvbolag. Läget ansågs allvarligt, och skolans framtid bedömdes som osäker.

Intresset för skolan större än på länge
Men sedan dess har mycket hänt. Metallpriserna har rusat iväg och miljarder i vinst har trillat in för bolag som Boliden och SSAB.

Inför höstterminen 2007 har intresset för skolan varit större än på mycket länge. Man räknar med en nästan 50-procentig ökning av antalet studenter jämfört med i fjol. Och från att under flera år i början av 2000-talet bara ha utbildat mellan sex och sju nya bergskoleingenörer varje år, handlar det kanske om ett 40-tal som påbörjar utbildningen i år hoppas skolledningen.

”De goda tiderna har gett effekt”
Att gruvor och stål intresserar fler i årets val till högskolor tycker sig även branschorganisationen Jernkontoret märka. I mitten av april går ansökningstiden till landets högskolor ut, så ännu har man inte facit i hand. Men de goda tiderna i branschen har gett effekt, säger Lars Hansson, utbildningsansvarig på Jernkontoret.

– Ja, vi får ju mera frågor från studenter. Vi har en kampanj just nu, då vi är ute i gymnasieskolor i framför allt Bergslagen och gör reklam för de här utbildningarna. Det är ju dessutom så att stålföretagen erbjuder väldigt intressanta jobb. Det finns stora möjligheter att jobba internationellt, branschen är internationell. Man säljer från svensk stålindustrin på en internationell marknad, säger Lars Hansson, utbildningsansvarig på stålbranschens intresseorganisation Jernkontoret.

Magnus Thorén
magnus.thorén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista