USA WTO-anmäler Kina för piratkopiering

USA har tröttnat på Kinas piratkopiering av amerikanska filmer, böcker och musik. Nu anmäler USA Kina till Världshandelsorganisationen, WTO.

Year of the dog är ännu en ny amerikansk film som USA vill skydda. USA anser att piratkopierandet i Kina fortfarande är oacceptabelt omfattande.

Den amerikanska handelsrepresentanten säger att det otillräckliga skyddet i Kina kostar amerikanska företag och arbetare miljarder dollar varje år och att det i många fall också utgör ett hot mot konsumenterna i Kina, USA och resten av världen. Klagomålet gäller dvd-filmer, böcker och cd-skivor med musik.

USA anser att dialogen mellan de två länderna inte har löst problemen och tar därför steget att begära konsultationer med WTO.

Det handlar om två ärenden. Det ena gäller piratkopieringen av upphovsrättsligt skyddade amerikanska varor och det andra rör de marknadshinder i Kina som gör att kinesiska konsumenter inte får tillgång till de lagliga versionerna av de amerikanska varorna, något som USA anser strider mot WTO:s regler.

Amerikanska musik-, film- och bokindustrin stöttar USA:s åtgärd medan flera andra företag här är bekymrade över att steget ska uppfattas för aggressivt av Kina och skada handelsrelationerna.

Beatrice Janzon, New York
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".