Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mobbningsoffer kräver skadestånd

Publicerat söndag 6 oktober 2002 kl 11.21
På torsdag hålls en muntlig förberedelse i ett principiellt mycket intressant mål i Umeå tingsrätt. Det är den nu 17-åriga eleven Lina Olofsson som kräver ersättning för dom skador hon drabbades av i Sävar skola för några år sen. Bland annat blev hon knuffad, slog huvudet i golvet och blev medvetslös och fick åka ambulans till sjukhus flera gånger. Idag ligger hon i en sjukhussäng och kan inte längre gå.
–Jag längtar efter ett någorlunda normalt liv, att bli frisk igen. Jag har bara kunnat sitta uppe och klara av att ta mig till toan själv, sådana där självklara saker. Den här fruktansvärda smärtan i nacken dygnet runt, det är jättejobbigt, säger Lina Olofsson. Kräver skadestånd Lina Olofsson har stämt Umeå kommun och vill ha fastslaget att hon har rätt till skadestånd. Det är inte angett hur mycket pengar det rör sig om, ingen vet om hon får några men av sina skador. Lång rad händelser Det började 1998 när Lina Olofsson började sjuan i Sävar skola i Umeå kommun och stämningsansökan innehåller en lång rad händelser hon hävdar har orsakat hennes skador. När hon var nyoperedad och gick på kryckor sparkade pojkar undan kryckorna så att hon föll. Varje gång hon kom på kryckorna så rycktes dom undan. Hon tvingades stanna hemma en tid. Slagit i huvudet Hon har släpats in i duschen och dyblöt låsts ute i 16 minusgrader, hon har flera gånger knuffats omkull och blivit tappad eller släppt i golvet, slagit i huvudet och drabbats av kramp och blivit medvetslös. Flera dagar i skolan har slutat i en ambulans till sjukhuset. Slippa mobbning Skollagen säger att eleverna har rätt till en trygg miljö och att slippa bli mobbade och kränkta. Men lagen har kritiserats för att mest rymma tomma ord och att lagen snarast är en målsättning. Enligt Högsta Domstolen är det möjligt för en elev att få skadestånd om skolan och kommunen inte gjort tillräckligt för att förhindra mobbningen. Frågan är har kommunen gjort tillräckligt? Lina Olofssons advokat Ulf Holst hävdar att kommunen har varit försumlig, till exempel när den inte ingrep när pojkarna tog hennes kryckor. –De allvarligaste incidenterna har man förnekat kännedom om. Där tror jag att vi kan bevisa att det är fel, man har känt till det men sopat det under mattan. Skolan gjort fel Ulf Holst hävdar också att skolan gjort fel som sett det här som enstaka olyckshändelser och inte som en lång rad av kränkningar av Lina Olofsson. –Skolledningen har på något vis haft ett intresse av att bagatellisera det hela och se det som lek och bus snare än en lång rad kränkningar. Man har inte valta utreda av någon anledning och jag förstår inte varför. Inga kränkningar Umeå kommuns ambud, advokat Annika Gustavsson säger att det inte är säkert att Lina Olofssons skador orsakats av händelser i skolan och att skolan haft ett väl utvecklat arbete för att förebygga mkobbning. Det har inte varit frågan om en rad kränkningar riktade just mot Lina Olofsson. –Om man ser varje händelse för sig som det berättas om i stämningsansökan framgår det faktiskt att samtliga är händelser som förekommer i skolor, men i just det här fallet fått olyckliga följder. Det är inte säkert att skolan kunnat förhindra någon av dessa händelser, även om skolans personal hade handlat annorlunda, vilket jag inte är säker på att man borde ha gjort, säger Annika Gustavsson.
Bengt Hansellt
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".