Klicka för grafik.

Tchad och Sudan anklagar varandra

De afrikanska länderna Tchad och Sudan anklagar varandra för arméattacker över gränsen mellan länderna. Det är en gräns som löper längs hela Darfurprovinsen där tiotusentals flyktingar från Darfur tagit sig över till Tchad.

Med ett tiotal stridsvagnar och ett hundratal fyrhjulsdrivna bilar skall den tchadiska armén ha tagit sig ett par kilometer in i Sudan och där anfallit en sudanesisk armépostering.

Detta är Sudans version, som samtidigt säger att minst 17 av deras soldater dödades och 40 skadades tillsammans med en stor mängd civila.

Annan version från Tchad
Versionen från Tchad är att styrkan slog tillbaka en samordnad attack från arabisk milis och rebeller, understödda av Sudans armé, men inne i Tchad, där minst åtta soldater dog av sudanesiska kulor.

Gränsen mellan de båda länderna är i stort sett en uttorkad flodbädd mitt i öknen.

Längs gränsen finns ett antal väpnade grupper. Janjawid, den arabiska milisen, rebeller från Tchad som två gånger försökt störta regeringen, Darfur-rebeller, boskapstjuvar, nomader och andra. Och alla dessa korsar ständigt gränsen i olika väpnade räder.

Eländiga ökenläger
Liksom alla flyktingar från Darfur, som nu bor i eländiga ökenläger inne i Tchad.

För några månader sedan skrev både Sudan och Tchad under ett icke-aggressionsavtal som skulle garantera lugnet vid gränsen. Men som alla avtal som rör Darfur kunde det vara skrivit i sand.

Tchads president kommer själv från en rebellgrupp som startade sin kupp mot dåvarande styret just från Sudan. Nu anklagar han Sudan för att fortsätta stödja rebeller som i sin tur vill störta honom.

Båda förnekar aggression
Så båda länderna anklagar varandra och båda förnekar sin egen aggression.

Laglösheten ökar i den ”vilda väst” av Sudan där redan världens värsta humanitära katastrof pågår, Darfur.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista