Fyra dömda för massakern i Srebrenica

Det blev hårda straff i Serbien på tisdagen när den första serbiska domen om massakern i Srebrenica 1995 avkunnades. En specialdomstol i Belgrad dömde fyra serber till långa fängelsestraff medan en friades.

De fem åtalade männen var alla medlemmar i den halvmilitära serbiska organisationen Skorpionerna, ett rövarband som utpekats som medansvarigt för massakern i bosniska Srebrenica då 8 000 pojkar och män mördades i det värsta blodbadet sedan andra världskriget.

Det var något unikt i serbisk rättshistoria inte bara med själva rättegången utan också med bevismaterialet och domen.

Krigsbrott mot civilbefolkning
Rättegången sågs som ett avgörande test på hur pass allvarligt Serbien ser på massakern i Srebrenica. Domstolen slog fast att de åtalades handlingar var att betrakta som krigsbrott mot en civilbefolkning.

Bevismaterialet var också unikt. Härom året dök en videofilm upp som tagits av en av medlemmarna i Skorpionerna. Filmen visar hur sex muslimska män tas från en lastbil med bakbundna händer, de ställs upp på ett led och mördas.

Det var aldrig meningen att den videofilmen skulle bli offentlig, men filmen kom att bli en vändpunkt i många serbers syn på kriget och deras tilltro till Slobodan Milosevic.

Bara en erkände
Endast en av de fem åtalade erkände att han varit med om att döda de civila bosnierna, han fick 13 års fängelse.

De båda ledarna dömdes mot sitt nekande till 20 års fängelse. Den fjärde serben som fälldes fick fem års fängelse medan en person frikändes helt.

De utdömda straffen ligger helt i linje med dem som avkunnats vid den internationella Haag-domstolen.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista