Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader på äldresatsningar

Det är stora skillnader i hur mycket landets kommuner satsar på sina äldreboenden. Vissa kommuner ger mer än dubbelt så mycket pengar per boende som andra, visar nya siffror från socialstyrelsen.
En av de kommuner som satsar minst i landet är uppländska Håbo. På vårdboendet Pomona där 89-åriga Maj Enberg bor är det så lite personal att det går ut över omsorgen av de gamla. – De har ju inga möjligheter att sätta sig på baken i fem minuter och prata, säger Maj Enberg. Hon berättar att det kan gå flera veckor, kanske en månad mellan de gånger hon får gå ut och göra några aktiviteter. Landets kommuner satsade förra året i genomsnitt 400 000 kronor per person på äldreboendena. Men skillnaderna är stora mellan kommunerna. I Umeå, Heby, Nykvarn och Torsås satsade man till exempel över en halv miljon kronor per boende. I kommuner som Kävlinge, Upplandsbro, Halmstad och Håbo satsade man ungefär halva den summan, och den snåla budgeten går ut över personaltätheten. Elenor Uhlin-Gunnarsson, vårdbiträde på vårdboendet i Håbo berättar att personalen bara hinner med det nödvädnigaste när det gäller de boende: Att ta upp dem, ge dem mat och mediciner. För att överhuvudtaget få verksamheten att gå runt har man i Håbo tvingats införa så kallat delat skift, något som starkt ogillas av personalen. – Du kommer in på lördag- eller söndagmorgonen sedan går du hem tre timmar mitt på dagen och sedan kommer du tillbaka på eftermiddagen och jobbar till 20-21 på kvällen. Det känns jobbigt, säger Elenor Uhlin- Gunnarsson. Håbos politiska ledning är medveten om att man jämfört med andra kommuner satsar väldigt lite på de gamla, men man skyller det på den dåliga ekonomin. – Vi måste satsa på mer personal och det är vi fullständigt medvetna om, säger Agneta Hägglund, socialdemokratiskt kommunalråd i Håbo. Har ni inte sagt så i många år? – Det vet inte jag. Det tror jag väl inte vi har sagt utan vi har ju varit föremål för ”kommunakuten”. Vi har fått se till att vi har en ekonomi i balans och nu kan vi blicka framåt och de första åtgärderna är att se till att vi ökar på pesonaltätheten, säger Agnetta Hägglund.
Jonas Alsgren, SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".