Domare avgår i protest i Ukraina

Krisen i Ukraina fördjupades ännu mer på tisdagen när fem domare avgick i protest mot politiska påtryckningar och krävde polisbeskydd. Domarna representerar olika sidor i den låsta politiska konflikten i Ukraina.

Än en gång misslyckades samtalen mellan president Viktor Justjenko och premiärminister Viktor Janukovytj.

Positionerna är låsta med en president som kräver upplöst parlamentet och nyval i slutet av maj och med en premiärminister som kontrat med krav på presidentval samtidigt och lämnat avgörandet om vem som har rätt enligt grundlagen till grundlagsdomstolen.

Politiska påtryckningar
Den domstolen är i lika stor kris. Inför morgondagens förhandlingar har fem domare vägrat delta för att de utsatts för politiska påtryckningar, så allvarliga påtryckningar att domarna vill ha polisbeskydd.

Men domstolens arbete kräver bara tolv närvarande domare för att fatta beslut och tio måste enas för ett utslag.

Parlamentet anklagas
Främst anklagas domarna parlamentet för att ha försökt pressa dem, tjugotalet riksdagsmän försökte i förra veckan tränga sig in i domstolen.

Avhopparna har utsetts dels av presidenten, dels av parlamentet och dels av domarkåren. Dessa tre utser vardera sex av de 18 domarna i författningsdomstolen för att de ska fungera opartiskt.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".