Alkolås ska prövas. Foto: Peter Öberg/SR.

Skoterorganisation tveksam till alkolås

Efter alla alkoholrelaterade dödsolyckor på snöskoter ska Vägverket nu genomföra ett försök med alkolås på snöskotrar. På Vägverket tror man att obligatoriskt alkolås på skotrar kan bli verklighet. Men skoter-organisationerna är inte helt förtjusta.

Björn Pettersson, ordförande för snöskoterorganisationen Snofed, säger att alkolås i vissa lägen kan innebära en säkerhetsrisk.

– Om du åker skoter upp i fjällvärlden till en stuga, och så har du på kvällen en middag, och ni tar några glas vin och har det trevligt. Sedan uppstår det att någon i gruppen blir sjuk så att ni måste till sjukvård, vad händer då, säger Björn Pettersson, ordförande för snöskoterorganisationen Snofed.

Det Pettersson befarar är att alkolås kan resultera i att skotern blir stående oanvändbar i en nödsituation.

”Vi har samma problem på sjön”
Visst är det bra om man kan minska alkoholanvändningen bland skoterförare, tycker Pettersson, som är ordförande i Sveriges Snöskoterägares riksorganisation med 150 lokala klubbar.

Men han tycker att det vore bättre om Vägverket istället kunde skjuta till pengar, som skoterorganisationerna kunde använda till information bland medlemmarna.

Johnny Westlund, som är ordförande i Bredåkers skoterförening i Boden, tycker att alkolås bör prövas, men tycker att myndigheterna inte bara borde titta på just snöskoterförarnas alkoholbruk.

– Vi har ju samma problem på sjön till exempel, men det pratar man inte om, säger Johnny Westlund.

Två typer av alkolås ska testas
Vägverkets fältförsök handlar om att testa två olika typer av alkolås, och att undersöka om de tål väder och vind.

Bakgrunden är att 67 procent av dem som omkommit i skoterolyckor de senaste sju åren varit alkoholpåverkade. Det visar den kartläggning som olycksanalysgruppen vid Norrlands universitetssjukhus presenterade nyligen.

Försöket ska äga rum i Norrbottens län under nästa år. Det ska omfatta frivilliga deltagare, och cirka 10 snöskotrar och fyrhjulingar. Länsstyrelsens naturbevakare har ställt skotrar till förfogande.

”Obligatoriskt alkolås kan bli verklighet”
Och Jan Lindgren, ansvarig för skoterfrågor på Vägverket, Region Mitt, tror att obligatoriskt alkolås på snöskoter blir verklighet i framtiden. Men när är svårt att säga.

– Det är en politisk vilja, när man vill få igenom det här. Det rör sig om ett antal år, fyra, fem år minst, säger Jan Lindgren, nationell samordnare för skoterfrågor på Vägverket, Region Mitt.

Peter Öberg, Ekot i Umeå och SR Norrbotten
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".