Bara en tredjedel kvar på ABB

Allt färre i Sverige arbetar på industriföretaget ABB. Neddragningar och utförsäljningar gör att det idag bara är en tredjedel kvar av de anställda. Över 20 000 personer har lämnat ABB i Sverige det senaste decenniet och på metallklubben är ordföranden Stig Stolpe kritisk.
Nästa år kommer det bara vara runt 11 000 anställda på ABB i Sverige, betydligt mindre än de drygt 35 000 som fanns här när ABB var nybildat i slutet av 80-talet efter det att Asea och Brown Boveri gått samman. Ett 20-tal dotterbolag har sålts till andra företag och två stora nedskärningspaket har minskat antalet anställda. Tre tusen personer i Sverige väntar på att få ny arbetsgivare, inom delen som bland annat gör el och ventilationsinstallationer. Det kommer bli runt 2 000 personer som lämnar företaget i det senaste besparingsprogrammet, det var först sagt 1 700 men varslen har fortsatt med nya neddragningar, säger Sverige chefen Sten Jakobsson. Men även om det blir färre på ABB behöver inte det betyda färre arbetstillfällena totalt. I Västerås är det 1 500 fler anställda nu än tidigare totalt i ABB:s nuvarande och utsålda bolag, säger Sten Jakobsson. Frågan är om ABB gör det som man gör för att det är strategiskt rätt eller för att det behövs pengar. ABB har mycket höga skulder, gick med förlust 2001 och aktiekursen har fallit med nästan 90 procent på två år. Det är bankerna som tvingar ABB att sälja, säger Stig Stolpe.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".