500 terroristattacker i EU förra året

Nära 500 terroristattacker genomfördes i EU förra året, enligt en ny rapport från det europeiska polissamarbetet Europol.

Drygt 700 personer greps för misstänkt terrorism. Men det är få som döms och det är ett stort problem, enligt terroristexperten på Försvarshögskolan Magnus Ranstorp.

– Det finns ju ett problem i detta. Det är att signaleffekterna av antalet arresteringar ökar men antalet lagförda är väldigt lågt. Det har en motverkande effekt. Det är ett problem generellt sett över EU, framför allt i de länder där man har arresterat väldigt många, säger han.

Spär på föraktet
Magnus Ranstorp menar att effekten av att så många grips utan att man sedan kan bevisa att personerna i fråga verkligen gjort sig skyldiga till terrorbrott späder på föraktet från de radikala grupperna - vilket i sin tur kan leda till ytterligare rekryteringar till dessa grupper.

Flest arresteringar gjordes i Frankrike och Spanien. Tre greps i Sverige. Det var i samband med valet i Irak som de greps för att ha planerat ett dåd mot en vallokal i Kista.

Enligt Europol är terrorhotet mot EU-länderna större än någonsin. De 498 attackerna genomfördes i elva av EU:s länder och de genomfördes av terrorister med islamistiska, separatistiska samt vänster- och anarkistiska motiv. De flesta genomfördes med separatistiska motiv.

Vapen i kampen mot terrorn
Rapporten är den första i sitt slag och är tänkt att bli ett vapen i kampen mot organiserad terrorism. Magnus Ranstorp tycker att det är viktigt att göra sådana här sammanställningar.

– Europol har en fördel i att man har mycket information. Man har information från de pågående rättegångar som har skett runtomkring i EU. Det ger en bra översikt av vad problemet kan vara. Till exempel att man arresterar väldigt många men väldigt få döms för terrorbrott, säger Magnus Ranstorp.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista