Mp: Jobbavdraget gynnar högavlönade

Miljöpartiet och finansministern grälar om fördelningspolitiken. Miljöpartiet hävdar att regeringens jobbavdrag gynnar höginkomsttagare i första hand.

– Vi har låtit riksdagen utredningstjänst titta på hur de fördelningspolitiska effekterna blir av regeringens skattepolitik med det sänkta jobbavdraget som människor får, hur det slår. Då visar det sig att det blir helt katastrofala fördelningspolitiska effekter, säger miljöpartisten Mikaela Valtersson, som sitter i riksdagens finansutskott.

Enligt de beräkningar miljöpartiet låtit göra hamnar nästan två tredjedelar av inkomstskattesänkningarna hos de tre tiondelarna av befolkningen med de högsta inkomsterna.

Tvärtemot regeringens siffror
De här uppgifterna går på tvärs med regeringens beräkningar som pekar på motsatsen: att tre fjärdedelar av skattesänkningarna går till de med låga och medelstora inkomster.

En anledning till att miljöpartiet får fram andra siffror än de som regeringen håller sig med är att man även har tagit med dem som saknar förvärvsinkomster i beräkningen, som per definition inte får något jobbavdrag.

Frågan är också var man ska dra gränsen mellan vad som är en hög respektive en låg inkomst när det gäller vem som får den största skattesänkningen.

Olika definitioner
Finansminister Anders Borg anser att han har rätt och att miljöpartiets gränsdragning leder till orimliga konsekvenser.

– De har gjort en definition av höginkomsttagare som innebär att den genomsnittlige heltidsarbetande i praktiken blir höginkomsttagare. Det vill säga att brandmän, lärare och sjuksköterskor ska räknas som höginkomsttagare enligt deras definition, säger Borg.

– Man lägger gränsdragningen på ungefär de 26 000 - 27 000 där genomsnittsheltidsarbetaren ligger i månadslön. Då går 30 av de 40 miljarder vi sänker skatten med till låg- och medelinkomsttagare. Människor som tjänar mindre än den genomsnittlige heltidsanställde.

Hur svarar du på påståendet om att ni har försämrat fördelningspolitiken i landet?

– Jag är väldigt nöjd med att vi ska möta väljarna 2010. Då kommer man att kunna se att inkomstskillnaderna har minskat och att jag har rätt och att miljöpartiet har fel, säger finansminister Anders Borg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista