Nordkorea får tillgång till låsta pengar

Nordkorea kommer att få disponera de pengar som USA blockerat på en bank i Macao. Det beskedet kom på tisdagen från det amerikanska utrikesdepartementet. Det innebär att Nordkorea enligt det så kallade sexpartsavtalet kan börja stängning av sin viktigaste kärnreaktor på lördag.

På onsdagen kommer Nordkorea att få lyfta sina tillgodohavanden på blygsamma 175 miljoner kronor som legat frusna på Banco Delta Asia i Macao.

USA blockerade pengarna 2005 eftersom man anser man att de kommer från handel med falska dollarsedlar och annan kriminell verksamhet ledd av regeringen i Pyongyang.

Del av överenskommelse
USA lovade den 13 februari att pengarna skulle göras tillgängliga för Nordkorea inom 30 dagar - som en del av överenskommelsen om att Nordkorea ska börja stänga sin kärnreaktor i Yongbyon senast på lördag. Reaktorn producerar plutonium som kan används till Nordkoreas kärnvapen.

Nordkoreas förhandlare tågade demonstrativt ut från de fortsatta överläggningarna om landets kärnvapenavveckling i förra veckan på grund av att USA inte uppfyllt sitt löfte om Macao-pengarna.

Samtalen kan fortsätta
Men nu kommer stängningen av Yongbyon-reaktorn att kunna inledas till helgen och de så kallade sexpartssamtalen kan fortsätta.

Eftersom den ömsesidiga misstron är stor kan man dock räkna med att det kommer att uppstå fler tvister om vem som ska göra vad först. Dagens besked innebär dock ett hopp om att Nordkorea fortsätter sin kärnvapenavveckling mot att omvärlden ger säkerhetsgarantier, mat och energibistånd.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".