Högre krav på arbetslösa ungdomar

Regeringen kommer att införa en jobbgaranti för ungdomar mellan 16 och 24 år. Den nya statliga jobbgarantin är tänkt att ersätta de nuvarande kommunala insatserna för unga arbetslösa.

– All erfarenhet och forskning och dessutom en offentlig utredning visar att den typen av kommunal ungdomspraktik snarare har tenderat att förlänga arbetslösheten bland ungdomar. Det är helt fel politik. Det som har lyckats bäst är just den typen av olika kvalificerade bedömningar och förmedlingsverksamhet med särskilda insatser för ungdomar tidigt i arbetslöshetsperioden är det som har lyckats, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Personlig coachning
De riktade insatser som Sven Otto Littorin pratar om är att ungdomar som varit arbetslösa mer än tre månader måste söka jobb på arbetsförmedlingen 30 timmar i veckan. Där ska de dessutom få en personlig coachning och arbetsförmedlaren ska ta en mer aktiv roll i arbetssökandet.

Den som inte ställer upp på att vara där 30 timmar i veckan riskerar att förlora sin a-kassa.

– Om man befinner sig i jobbgarantin för unga och bestämmer sig för att avstå från att genom föra den riskerar man att förlora a-kassan, säger Sven Otto Littorin.

Ersättningen trappas ned
Dessutom innebär förslaget att a-kasseersättningen trappas ned snabbare än för de som är över 25 år. 80 procent de första hundra dagarna. Därefter 70 procent i ytterligare 100 dagar och därefter 65 procent.

– Det här gör vi av två skäl. För det första är a-kasseperioden för unga betydligt kortare än för något äldre. Man är kortare tid arbetslös. För det andra visar forskning och erfarenhet att den här nedtrappningen är betydelsefull för att se till att man får fokus på att ta sig snabbt till arbetsmarknaden. Det är en politik som blir svår för oss och som leder till att fler ungdomar kommer tillbaka till arbete, säger Sven Otto Littorin.

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista