Flera döda i terrorräder i Casablanca

Polisen i Casablanca i Marocko genomförde under tisdagen stora antiterrorräder, och tre självmordsbombare sprängde sig själva till döds.

Tisdagen blev en blodig dag i Casablanca. På kvällen skakades kuststaden åter av en kraftig explosion. En fjärde misstänkt terrorist på flykt undan polisen valde att ta sitt liv med hjälp av en sprängladdning.  

Redan tidigt i gryningen på tisdagen dog två män. En sköts ihjäl av polisen, och den andre sprängde sig själv i luften.

Marockansk polis hade tidigt inlett sin jakt och börjat knacka dörr för att hitta tolv misstänkta terrorister, som tros ha varit inblandade i ett attentat mot ett internetcafé den 11 mars.

Dådet var förmodligen ett misstag, har det sagts i efterhand, och i själva verket möttes männen för att smida planer på att angripa helt andra mål, som Casablancas hamn, polisstationer och turistorterna Marrakech och Agadir.

Under tisdagen fortsatte polisen att leta i hus efter hus. I fransk tv berättar ett vittne hur han på eftermiddagen såg en av männen komma upp på ett tak och där plötsligt spränga sig själv i luften. En polisman avled i den explosionen.

Jakten har fortsatt, medan mörkret fallit. Och på kvällen dog en fjärde.

Polisen ska ha kunnat identifiera en av de döda som mannen som låg bakom ett annat attentat i Casablanca redan 2003.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".