Slutstation för bilarna tros vara Nigeria.

Svenska skrotbilar smugglas till Afrika

Över etthundra svenska skrotbilar på väg till Afrika har fastnat i två tyska hamnar. Det handlar om bilar som lämnats till skroten i Sverige och där ägaren fått skrotningspremie.

Det är tidningen Miljöaktuellt som avslöjar den här märkliga trafiken med skrotbilar till Afrika. Sedan ett halvår står det nu 98 skrothögar i Hamburg och sju stycken i Bremerhaven.

Bilarna var på väg till Benin i Västafrika, men stoppades av de tyska miljömyndigheterna. Här anser man att den här frakten strider mot EU:s förordning om gränsöverskridande transport av avfall.

Smugglas till Nigeria
Slutstation för bilarna tros vara Nigeria. Här har man stoppat import av gamla bilar från Europa, men nu smugglas de in i stället via Benin. I december i fjol avslöjades hur en enda person i Norsborg utanför Stockholm lyckades bli ägare till över 500 bilar som fraktades till just Nigeria.

Bilarna har gett ägaren en skrotningspremie, som mest1 700 kr. Så det är mindre nogräknade bilskrotar, som säljer skrotbilarna. De begår alltså ett bedrägeri, säger Margareta Appelberg på Naturvårdsverket.

– Betalar man ut en skrotningspremie då ska bilarna skrotas. Då ska man inte kunna hitta dem i Hamburg, på väg till Afrika, säger hon.

Skrotningspremie tas bort
Nu ska skrotningspremien tas bort den första juni. Men det lär inte stoppa den här trafiken till Afrika, tror man på Rikskriminalen.

Ansvaret för skrotbilarna ligger i Sverige och tyska Naturvårdsverket har nu bett sina svenska kolleger att ta hand om dem.

– Att ta tillbaka bilarna till Sverige, ungefär hälften av dem i den första omgången, det håller vi på att arbeta med nu, säger Margareta Appelberg.

Det är troligt att de kommer hem i ett eller annat skick?

– Ja, antingen kommer de hem eller så skrotas de i Tyskland. Det är inte klart än.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista