Clinton.

Kamp inom demokraterna inför valet

I USA går demokraternas presidentkandidat Barack Obama fram i opinionsundersökningarna medan Hillary Clinton backar. Allt fler inom partiet vill nu att Clinton och Obama ska ställa upp på samma valsedel för att skapa en så kallad dreamticket, som skulle garantera en demokratisk seger nästa år.

Hillary Clinton ansågs för några månader sedan närmast som självklar som det demokraternas presidentkandidat 2008. Med sin man Bill Clinton som vallokomotiv och den starkaste valorganisationen trodde man ingen kunde hota henne.

Dubbelt med bidragsgivare
Men nu visar det sig att den fjorton år yngre vältalige senatorn Barack Obama med kenyansk pappa och mamma från Kansas är de demokratiska gräsrötternas favorit. Clinton har de tre senaste månaderna samlat in 26 miljoner dollar, Obama har samlat in 25.

Men Obama har dubbelt så många bidragsgivare. De demokratiska valstrategerna försöker nu bakom kulisserna övertala kandidaterna att ställa upp tillsammans vilket radikalt skulle öka chanserna för en demokratisk president.

Inte självklart
Det har hittills då ansetts givet att den äldre och erfarnare Hillary Clinton ska ställa upp för att bli president och Barack Obama som vicepresident. Men när Obama var gäst hos underhållaren David Letterman tyckte han inte alls att det vara självklart.

– Man ställer inte upp för att bli andreman, sa Barack Obama. Men det skulle ju bli en väldigt stark valsedel invände Letterman.

– I vilken ordning skulle vi stå? Svarade den alltmer självsäkre Obama.

Al Gore - joker
Det finns en oro för att en hård primärvalsstrid skulle understryka Hillary Clintons kyla och Barack Obamas oerfarenhet.

Jokern i leken är fortfarande förre vicepresidenten Al Gore som i juni ska leda TV-sända rockkonserter från flera kontinenter med världsartister för att bilda opinion för att minska koldioxidutsläppen.

Det är svårt att tänka sig en bättre lansering om man vill komma in sent i valkampanjen sa en republikansk valanalytiker som anser att Hillary Clinton är lättast att vinna över medan Al Gore eller någon kombination av Clinton och Obama skulle vara ytterst svårt för republikanerna att matcha.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista