Kan föra med sig mer än glada miner.

Kinesiskt besök i Japan kan tina relation

På onsdagen anländer Kinas premiärminister Wen Jiabao till Tokyo. Det är det första besöket av en kinesisk regeringschef i Japan på sju år. Även om de båda länderna har många djupa motsättningar är båda sidor angelägna om att försöka tina upp relationen.

I Japan hoppas regeringen att det kinesiska besöket ska föra med sig mer än glada miner inför fotograferna. Premiärminister Shinzo Abe har gjort bättre relationer med grannen Kina till ett av sina viktigaste mål, och hittills är Kina-politiken en av få ljuspunkter för en på hemmaplan hårt kritiserad Abe.

Dämpat kritik
Även om regeringen i Tokyo väckt ilska i regionen med nationalistiska uttalanden, har den samtidigt dämpat kritiken mot Kina för dess militära uppbyggnad och brist på demokrati.

Till skillnad från företrädaren Junichiro Koizumi verkar nye ledaren Abe beredd att avstå från att besöka ett kontroversiellt monument i Tokyo; ett sådant besök skulle riskera en ny djupfrysning av banden med Peking.

Långt ifrån varm
Fortfarande är relationen mellan länderna långt ifrån varm. En mätning visade att 46 procent av japanska studenter ogillar Kina, en del anser att japansk kultur är överlägsen.

Men även om många känner obehag inför Kinas växande ekonomiska och militära makt gör japanskt näringsliv samtidigt jätteinvesteringar i Kina, som snart kan passera USA som Japans viktigaste handelspartner.

Därför hoppas Japan nu att besöket ytterligare ska stärka de ekonomiska banden. Sannolikt kommer besöket också att resultera i avtal om miljön, ett område där Japan anser sig ha en hel del att lära ut till Kina.

Nils Horner, Singapore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista