Regeringen säger ja till AMS-initiativ

Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, kommer att få tillstånd av regeringen att hjälpa inte bara arbetslösa utan också dem som har ett arbete som de är klart överkvalificerade för. AMS vill få tillstånd att hjälpa framförallt invandrade akademiker till kvalificerade arbeten. Integrationsminister Mona Sahlin lovar att det ska bli så.
– Min ambition att vi under hösten ska tala med kommun- och landstingsförbundet, AMS och Högskoleverket och senast i samband med att något som heter regleringsbrev, alltså när regeringen ger order till olika myndigheter om vad de ska jobba med under nästa år så ska det här vara klarlagt också för AMS, säger Mona Sahlin. När är det? – Det är senast i december man ger de uppdragen till myndigherna, säger Mona Sahlin. Enligt AMS beräkningar finns det ungefär mellan 20 000 och 30 000till som är födda i utlandet och som kommit hit med en högskolexamen i bagaget, men trots det arbetar som städare, butikspersonal eller spärrvakter i tunnelbanan. Och nu vill man alltså få regeringens tilåtelse att även ge dem vidareutbildning som kan leda till ett yrke de är utbildade för. Det svar arbetsmarknadsstyrelsen fått från regeringen hittills är att de bereder frågan, men på AMS hoppas man på ett snart besked i samband med budgeten. Men integrationsminister Mona Sahlin lovar nu alltså att verket för högskoleservice ska få möjlighet att skräddarsy utbildningar för invandrade akademiker i större utsträckning och att AMS uppdrag ska anpassas: – Det gäller att få med sig också kommuner, landsting och privata arbetsgivare så att de här utbildade och kvalifierade människorna också kan få ett arbete med den komptetensen som de har. Och AMS ska få nytt uppdrag i december? – Ja, senast i december ska det formuleras, säger Mona Sahlin. Catarina Malmsberg, Ekot och Anders Holmberg, P1 Morgon

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".